2021-02-21 8687 views
🇭🇰Garden Lounge·呢個係包埋係我地個murray staycation pacakge入面既 但係因為佢好靚 所以我決定單獨出個post比佢😍😍·Asian Afternoon Tea $698 for two佢呢度係有兩款tea set揀嘅 一款就係平時食開classic有三文治 煙三文魚 果撻個啲🇬🇧另一款就係嗰個 我哋見佢啲鹹點好似幾特別咁 所以就嗌左呢個😎😎·Scones佢個scones睇個樣就知唔錯😈佢個質感做得幾好 唔會太實 而且牛油味都好夠 反而佢個綠茶scones唔知係咪加左茶粉既原因比較乾身 所以無咁好食🍵佢個cream就正正常常啦 反而個士多啤梨果醬唔錯 唔會太甜得黎有啲果肉🍓佢另外仲有個mango passion curd呢個偏甜少少 但係好夏日 好夾個綠茶scones🥭·Savouries佢既鹹點我全部都好鍾意 有特色得黎全部都幾好味😋首先就係一個北京烤鴨既撻 佢個烤鴨就完全係平時食開個味 呢個配搭相當唔錯😍😍第二個就係鮑魚撻 呢個粒鮑魚超好味 仲有啲咬口 不過就唔係好夾個撻咁😂之後有個四川辣雞都係好惹味既 仲有個芒果鮮蝦puff 個puff本身就
🇭🇰Garden Lounge

Scones
scones

Savouries
Asian Afternoon Tea

佢既鹹點我全部都好鍾意 有特色得黎全部都幾好味😋首先就係一個北京烤鴨既撻 佢個烤鴨就完全係平時食開個味 呢個配搭相當唔錯😍😍第二個就係鮑魚撻 呢個粒鮑魚超好味 仲有啲咬口 不過就唔係好夾個撻咁😂之後有個四川辣雞都係好惹味既 仲有個芒果鮮蝦puff 個puff本身就麻麻 但係個蝦調味好好 超級鮮🦐最後仲有個mushroom撻 我地本身以為係蘑菇 但係原來係鮑汁冬菇粒 有啲好笑 但係佢啲冬菇係真係炆到入曬味既🤤🤤
Confections
甜點方面其實都係有特色啲既 不過我自己都係鍾意鹹點多啲😂😂佢個verrine都唔錯 入面個cream幾light 唔會太漏 個raspberry啫喱同底下既荔枝肉都好味😋之後有個jasmine & apple layer cake呢個我就麻麻啦 佢太多cream同埋jam所以搞到個蛋糕好濕 而且個蛋糕本身個茶味都有啲奇怪🙊🙊之後個桔仔蛋糕反而唔錯 入面有啲果醬中和翻佢啲cream 呢個幾有驚喜🍊之後佢個薑汁葡撻我就覺得比較濕 普通葡撻好味啲😂最後就係一個櫻花macaron呢個就真係搞唔掂 佢實在太甜 甜到好似食到啲糖霜咁 我地兩個都係咬左一啖就擺低左佢🌸
之後呢個teaset係跟我最中意既JING茶包 真係超好飲 而且佢個茶壺都好保暖 勁夾啲茶點 而且咁樣飲住茶嘆一個下奏真係好寫意🥰
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品飲品
#rby中環
📍中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店花園樓層
$400 (Tea)
scones