2018-02-01 1542 views
依日得7度,梗係要打邊爐啦~仲要首次食泰式邊爐,好特別又暖身。老公點左個冬蔭公湯式配牛肉套餐。牛肉包括美國肥牛、鮮滑牛肉和牛肉丸~其他包括鮮冬菇、金菇、粟米、粟米芯、蘿蔔、生菜和芹菜。冬蔭公湯底好香香茅味肥牛半肥瘦,好香,滾一滾即食,岩岩好,一d都唔勒,吸收晒湯底既味道配佢既特色辣醬,一流我唔識形容佢,但我覺得似海南雞個辣醬,但再辣d,香d,好味d牛丸超好味,估唔到牛丸都做到juicy既效果,好重牛味,驚喜我就點左個酸辣椰汁湯底配豬肉雞肉套餐其他配菜同牛肉餐一樣椰汁湯底超椰香味,又夠濃雞肉同豬肉係酸辣椰汁湯底滾左一陣,已經吸收左佢既精華,再點佢既秘製醬汁,肉味更出蔬菜好新鮮,好甜,如果鐘意佢既湯底,一定要食菜,因為食緊菜既時間可以深深品嚐湯底既味道,所以我食左好多菜豬肉好滑、雞肉好新鮮~豬肉丸好濃郁既豬肉味~雞肉腸有芝士架,好香呀~另外,咁凍雖然飲唔到真多冰,但我都點左個特色飲品香茅薑蜜一啖飲落去,名付其實具濃郁既香茅、微辣既薑同甜甜既蜜,岩晒咁凍既日子老公咁鐘意凍飲,就點左個夢幻洛神花特飲蜜餞洛神花,好清新又甜,加埋梳打,口感好爽最後,仲有甜品 - 西米糕同椰汁糕西米糕好香椰汁味,西
依日得7度,梗係要打邊爐啦~
仲要首次食泰式邊爐,好特別又暖身。

老公點左個冬蔭公湯式配牛肉套餐。
牛肉包括美國肥牛、鮮滑牛肉和牛肉丸~
其他包括鮮冬菇、金菇、粟米、粟米芯、蘿蔔、生菜和芹菜。

冬蔭公湯底好香香茅味

配佢既特色辣醬,一流

我就點左個酸辣椰汁湯底配豬肉雞肉套餐
其他配菜同牛肉餐一樣

椰汁湯底超椰香味,又夠濃

豬肉好滑、雞肉好新鮮~
豬肉丸好濃郁既豬肉味~
雞肉腸有芝士架,好香呀~

另外,咁凍雖然飲唔到真多冰,但我都點左個特色飲品香茅薑蜜

老公咁鐘意凍飲,就點左個夢幻洛神花特飲
蜜餞洛神花,好清新又甜,加埋梳打,口感好爽

最後,仲有甜品 - 西米糕同椰汁糕
西米糕好香椰汁味,西米唔會太硬又唔會太軟,岩岩好,加埋粟米粒,增加口感~

好感動呀,咁凍既天氣,椰汁糕係微熱架,散發著椰汁既香,煙煙靭靱。
依個咁凍既晚上,又暖又滿足

2018-01-31
  • 泰底一人一煱  -  酸辣椰汁湯底