2018-10-28
廣東粉麵陪住大家長大,街坊價的comfort food,幾時都咁受歡迎。網上熱話的這間高手主理街坊麵店,也取名「英記老街坊」,在一眾街坊小店中脫穎而出,除了有出身名總廚主理坐鎮,超心機之作,街坊價錢,誰不比這個更吸引!位置:街坊一定知道呢個搵食好地點,因為就係黃大仙鳯凰村銀鳳街,門口有好多車停泊黎搵好野食,我在黃大仙地鐵站行過去A出口10分內就到食物:街坊朋友仔推介4大名物:雲吞麵、豬潤、豬手、辣椒油!生麵係自設工場監督製造,麵底好重要,見小店亦落足心機。豬潤爽滑,豬手夠淋入味,出街食就係要食呢D真功夫!辣油自己整的,質素有保證又夠辣!!!!讚!仲望到老闆在廚房努力淥麵!服務:人情味小店,應該好多街坊幫襯,見到街坊一入黎自動自覺講出佢地心水!香港人呀!我地5人玩左一日勁肚餓,一入就咩都叫下,就黎試下開心SHARE!招牌雲吞麵+大愛SOULMATE辣椒油: 大家都鐘意食雲吞,要食多啲個差唔夠個個都有叫雲吞,好鍾意脆卜卜蝦,夠鮮夠甜一啖一口廣東雲吞, 也見到廚房即包雲吞,店員推介因最受歡迎,要KEEP住整黎應付,話哂老闆坐鎮過雲吞麵老店總廚,經驗老到亦不斷改良,好多人都專登黎一試。佢嘅麵亦
清湯腩撈麵多葱蠔油👍🏻
甘香炸雞翼(2份6隻)
清湯腩雲吞紫菜麵
招牌雲吞麵👍🏻👍🏻
炸魚皮
招牌黃沙潤👍🏻+菜心
清湯腩粗
淨南乳豬手
招牌雲吞麵+大愛SOULMATE辣椒油: 大家都鐘意食雲吞,要食多啲個差唔夠個個都有叫雲吞,好鍾意脆卜卜蝦,夠鮮夠甜一啖一口廣東雲吞, 也見到廚房即包雲吞,店員推介因最受歡迎,要KEEP住整黎應付,話哂老闆坐鎮過雲吞麵老店總廚,經驗老到亦不斷改良,好多人都專登黎一試。佢嘅麵亦好條條分明脆爽麵條,掛湯暴風吸入食得好爽,無鹼水味,加上我真心大讚佢自家製辣椒油以保品質及夠好辣,把呢碗細蓉勾出神韻之味,舌尖嘅辣香味令人抹住汗也唔可以錯過。
清湯腩撈麵多葱加蠔油,清湯腩粗麵,清湯腩紫菜雲吞麵:既然生麵咁出名,梗係唔可以俾佢停落黎,加入葱花蠔油撈起麵底,加埋清清甜甜蘿白清湯腩又係另一享受,無湯浸住嘅生麵更加突顯爽滑麵底,蠔油鮮味配埋生麵同吃鹼香味美。另外湯粗麵也不俗,朋友愛其扁身更易入口,麵香配主牛腩啖啖肉,牛香油香夾雜,好快清哂!
招牌黃沙潤:出街食嘅豬潤點整都係好食嘅,呢度黃沙潤更係又滑又脆,原來豬潤唔單止夾粥先吸引,配上湯同吃都超好味呀!又一推介
南乳豬手:每次去粉麵店都叫豬手,呢度嘅亦係滿意之作,因為夠哂火喉夠哂淋,味道入味,加埋汁落去撈麵更加識歎^^!
魚皮、甘香炸雞翼、菜心:當然唔少得叫下小食,炸雞翼炸得超香口有驚喜,魚皮亦係好味好大塊唔會碎,LIKE佢又唔會太咸,我坐係度已經有好幾個人入黎外賣買走炸魚皮,唔洗問打邊爐季節黎到了!炸魚皮唔可以少!叫埋飲品,有原支可樂加檸冰底,食呢D唔配杯可樂,點對得住自己^V^。。。 大家食到飽飽撐住走,已相約下次邊爐黎買料試佢手造魚皮餃,再試下魚蛋,ENCORE雲吞魚皮+辣油TAKEAWAY!!!!