鐵甲萬能俠
Level 3
2022-06-14
2K views
Follow
肥仔老友割膽好番晒,又係我地兩對夫婦勁食放題的日子啦!每次都選擇一些長時間的放題光顧,無時限的就最啱我地,食飽飽之餘,又可以Hea下坐下傾下,一樂也。

第一次光顧泰夯蝦,先要上Google查下個<夯>字何解和咩讀音,讀者想知就自己查啦!

泰夯蝦環境幾濶落,座位吾逼,每張枱都連住魚缸(叫蝦缸才貼切),客人不用離座去夾蝦。以前光顧過一間流水蝦店是用“篩”撈嘅!呢度就用“夾”挾的,都幾過癮。再者,冷氣夠凍,抽風夠力,網燒爐面尺寸尚可啦!如果大少少仲正。

我地選擇了最貴價錢的流水蝦+海鮮餐,當然捨棄所有肉類串燒啦!所以評價不到燒肉質素。流水蝦一定是新鮮游水啦!此品種味道較淡,建議加粗鹽來燒,個人食左起碼20隻,爽阿。海鮮有石蚝、帶子、風螺和沙白蜆。我和老婆都算蚝痴,各人都食左十幾廿隻,燒至微微開蓋就食,脹卜卜有海水鮮味,如果燒過火就縮晒皮。沙白蜆都值得一讚,冇沙有海水味,數不清吃了多少啊!

除了燒海鮮外,竟然熟食都有驚喜,估吾到海南雞都煮得咁嫩滑,好味過酒樓酒店。卤水豬手都做得出色,男人應該喜歡的。其他小食都吾錯,連炸蝦片都認真做,吃了10塊8塊。

冬蔭功湯味道幾好,湯料吾算豐富。椰子湯用燉盅出餐,以為好野,可惜太咸了。冰凍飲品選擇不算多,冇可樂啤酒。擺放位置扣分,放係後攔,光線不足又不方便。雪糕是香港出品,超市冇得賣的,有8款口味,個人和老婆不算愛吃雪糕,但肥仔兩公婆就堅愛,肥仔吃了8球,隔離都吃了4球。據老友推介,豆腐味和流槤味都好正。

洗手間整體是乾淨企理,但通路濕滑又有雜物雜貨,都要扣扣分。

3個鐘轉眼間就過去了,忙忙燒忙忙吃飽飽,如果加多一個鐘,坐下飲下Hea下,咁就更加完美了。整體上,燒烤海鮮和熟食都很高質,值得安哥的。補充一提Tips,現金找數係9折架!即係抵銷加一,慳返吾少架。

能夠和相識微時的30年知己老友相聚吃喝,已是無憾了。品嚐到人間美食,不能不讚美造物主的奇妙作為,感恩之餘也要祈願神賜人健康和平安喜樂,人辛苦賺來的,也可安然坐下來享受用吃喝,這便是中國人話齋“辛苦搵嚟志在食”,阿們。

Like
Ratings