1K
2017-02-21 942 views
週四去左接男朋友收工,通常要諗食乜我地都好煩惱,上次去過佢地銅鑼灣分店食過龍蝦匯,覺好得好正,於是又想食!平日食飯時間,人都唔少,但都係等左一陣啫~見到啲食評已經知道旺角店店如其名 Day and Night by Master Kama,日頭同夜晚餐廳喺燈光、音樂、最重要係餐牌都有所不同,有部分食物、飲品仲要係旺角店先有得食的。例如招牌龍蝦三文治(12pm-6pm供應)、龍蝦芝士長通粉(6pm後供應)旺角店比銅鑼灣店空間少一點,燈光冇咁光猛,座位間位置唔逼,但亦都唔闊落。剛好我旁邊坐左六、七個年輕人,全晚都只係聽到佢地嘅對話…幾乎要同坐喺對面嘅男朋友whatsapp。因為上次已經食過龍蝦匯(本來都好想再食),決定試下其他野。龍蝦玉子燒 $88加埋一要成舊水食舊蛋會唔會有啲傻?但我想講,又幾好食喎!喺玉子專門店食一舊都三十蚊,呢件摱車邊都有少少龍蝦肉,抵唔抵食自己諗。玉子賣相都唔錯,煎得好厚身!食落好滑溜,軟腍腍,仲有蛋汁切開左4份之後,發現其中兩份有龍蝦肉~龍蝦肉爽口彈牙,不過得咁少,唔夠過癮~龍蝦芝士 Mac N Cheese $208 (6pm後供應)見過介紹話用上1.5隻波士頓

平日食飯時間,人都唔少,但都係等左一陣啫~

因為上次已經食過龍蝦匯(本來都好想再食),決定試下其他野。

龍蝦玉子燒 $88

加埋一要成舊水食舊蛋會唔會有啲傻?但我想講,又幾好食喎!

龍蝦玉子燒
玉子賣相都唔錯,煎得好厚身!

食落好滑溜,軟腍腍,仲有蛋汁
龍蝦玉子燒
切開左4份之後,發現其中兩份有龍蝦肉~
龍蝦玉子燒
龍蝦肉爽口彈牙,不過得咁少,唔夠過癮~
龍蝦玉子燒

見過介紹話用上1.5隻波士頓龍蝦起肉,加上三種芝士、龍蝦汁焗煮長通粉而成,所以都預計會食到唔少龍蝦肉~
龍蝦芝士 Mac N Cheese
一上枱熱辣辣,長通粉嘅size睇落都幾巨型份量唔多,不過加左芝士,加上煮得唔夠腍身,食食下就感覺到係飽肚野。

好在芝士味夠濃,龍蝦汁將通粉沾滿,所以食落都好鮮味。
龍蝦芝士 Mac N Cheese
龍蝦睇落都唔細,肉質嫩口彈牙

不過你問我,就一定係點半隻龍蝦/龍蝦匯,食落滿足好多。
龍蝦芝士 Mac N Cheese
飲品方面,都試左喺銅鑼灣店冇嘅smoothies,一共有5款,見過啲相都好靚架,啱哂相機食先,但估唔到味道都唔錯。
Unicorn Cream、Cookie & Mint
Unicorn Cream $58

問左店員係乜先落單,店員表示係波子汽水、提子香料。

三層顏色嘅沙冰,加上幾粒彩色棉花糖,顏色好有層次,確係少女心爆發系列!
Unicorn Cream
雖然顏色睇落好人工,但味道一啲都唔假,最重要係唔會過甜!

藍色飲落就係波子汽水味,粉色飲落酸酸甜甜。沙冰打得夠碎、夠滑。
Cookie & Mint $58

另一杯我地揀左薄荷、曲奇,淡淡薄荷味,配上曲奇,呢個組合都唔會伏。

比起unicorn cream甜度更低,我個人更鐘意呢款。

飲到底,仲有少少幾塊朱古力粒,黑朱古力黎,少少苦澀。
Cookie & Mint
整體黎講,今次嘅食物都唔錯,但如果講到滿足感,會比較建議點龍蝦匯~啖啖肉嘅感覺,到而家都幾難忘。

環境方面,覺得銅鑼灣店坐得較舒適,但服務方面,我覺得旺角店較好。

餐牌:

甜品