2K
2020-03-30 2104 views
忘記七點先有小巴搭,老遠行十幾廿分鐘到銅鑼灣不知所措!無理由截返灣仔碼頭搭船,如果搭地鐵火車要迫要企要轉幾次車,唯有食個飯先啦。想去蒂蒂香搵唔到,行去一蘭排長龍,晏去吸血鬼大食代已經收晒檔無野食!唯有落街搵食,兜兜轉轉是但蛇王二,食飽返歸。榮休在即 4 月尾再緣再見,有召喚黃戰士即到,一支穿雲箭千軍萬馬來相見!我不要再坐廁所位,長期聞住洗潔精及廁所味,叫我怎樣可以舒暢地品嚐佳餚呢?環境内籠格局以白色為主的裝修,侍應叔伯兄弟們廚房師傅們都目無表情,甚至殺氣騰騰,使我感到自己彷似身處麻雀館一樣!您的待遇如何,您的嘴臉也必如何,福佳老闆賤格刻薄嗎?不過感到他們只是有點酷,只係無笑容不健談,其實服務周到,對食客們耐心細心。侍應阿叔只回應一句無鴨髀,我還以為賣晒,唯有再望望餐牌。原來燒鴨已經取消,只賣燒鵝囉!其實同我講聲都無難度啫。壞左的心情,食好一點,對自己好一點。天蔴烚魚頭湯,雖然不及川芎白芷魚頭湯色香味爆燈,已經十分清甜,鮮魚味及藥材味平衡好好飲!燻蹄油雞髀飯,燻蹄豬味激甜,瘦肉嚥韌香甜,豬皮油香爽彈,滾埋酸醋躺在豉油撈飯上,劈盡嘴仔塞入細味,舒服滿足無得輸!白飯無濕爛,乾爽撈豉油加香口薑

天蔴烚魚頭湯,雖然不及川芎白芷魚頭湯色香味爆燈,已經十分清甜,鮮魚味及藥材味平衡好好飲!燻蹄油雞髀飯,燻蹄豬味激甜,瘦肉嚥韌香甜,豬皮油香爽彈,滾埋酸醋躺在豉油撈飯上,劈盡嘴仔塞入細味,舒服滿足無得輸!白飯無濕爛,乾爽撈豉油加香口薑蔥油,夾著燻蹄、夾著油髀齊齊嘆,滾動的味道。燻蹄切雞髀飯,切髀肥美油潤,皮薄肉嫩,滑彈鮮甜,無敵雞髀!白飯過濕有點爛,食幾啖想放棄。

竹笙雞燉翅,竹笙爽脆吸盡湯汁精華,少少翅針兼雞味濃郁熱騰騰,飲到一滴不漏。蛇羹餐,菊花會五蛇羹、燒肉切雞髀飯、蠔油生菜。菊花會五蛇羹,食過多間蛇羹,只有蛇王二不提供任何調味料,無醋無辣無麻油無胡椒粉都好食既。檯面只有胡椒粉及豉油,沒有麻油沒有酸沒有酒,師傅已調好味加入菊花、檸檬葉及薄脆。菊花檸檬葉脆片混上甜美蛇羹,檸檬葉極香,仲有菊花瓣,果皮味突出,食得到木耳絲蛇肉絲,薄脆吸收蛇湯滑嘟嘟而香口。蛇肉切得非常幼細,食開的都是大大舊蛇肉,入口絲絲蛇肉仲有菊花瓣,不過無菊花味。味道清爽帶香料味,厚薄適中,貴得合理!真材實料配料非常多塞得滿滿,其實跟上水蛇王兄差不多,較好食一點點。早前係上水蛇王兄意外地加入蛇酒,酒醇厚香甜,提升味道到極限十粒星呀!

燒肉切雞髀飯,都唔明白點解上水盈昌燒味切雞會硬掘掘無彈性,味道陰沉無鮮味!食過多間燒味,盈昌雞屬地獄級,但例湯及其他燒味就做得不錯蠻滿意,總之千奇唔好叫雞囉。燒肉一半極高質,半肥瘦香甜。另一半肥騰騰,油淋淋咸到死!兩者都沒有脆皮。蠔油生菜,暗啞烚生菜,莖有苦澀味,爽嫩菜葉沾上蠔油唔難食,合格爽甜。

蛇羹餐,菊花會五蛇羹、脆皮膶腸飯、蠔油生菜。唔夠飽!唔夠飽!陳腎西洋菜湯,西洋菜爽甜無比,被我完全消滅無得剩!西洋菜味強烈霸道好味道!仲有陳腎咸鮮蜜棗輕甜。脆皮膶腸飯,點解係鴛鴦腸,臘腸拼膶腸既?臘味糯米飯,雖然不是生炒,蒸飯撈出來,十分多料有誠意!冬菇臘肉蝦米生蔥花生,咬啖脆皮腸再塞啖飯,油香咸香加肉香,夾注多水生菜再塞啖飯,蠻不錯的配搭。

菜膽燉豬肺湯,蜜棗味濃厚還可以,南北杏爽脆過癮,菜膽燉得完全透徹,火喉十足濃厚香厚的湯汁,當然一滴不漏!不腥不嗅,肥美彈彈,清甜不得了!蛇汁雞髀飯免斬,就連伴碟的凍菜芯都質素極高!兩啖消滅,菜汁微滲,爽甜鮮嫩無比!完全熟成透徹的薑蔥油,沒有草腥味,清香宜人,跟甜而不濁燒味豉油融合撈飯食,舒暢開胃食不停!消失的蛇汁使我非常困惑,向師傅詢問下,原來無汁的,切雞髀已用蛇汁洗禮過,所有雞都係蛇汁浸。食髀梗係免斬才是皇道,原汁原味!肉質肉汁沒被刀鋒所沾污,亦沒半點流失,宇宙級甜美絕倫!薄皮肥美,彈滑色香味俱全,啖啖肉啖啖汁。雞甜味非凡一啖雞肉一啖靚豉油撈飯,非常幸福,夫復何求。

燉過山烏蛇湯,叔叔原盅送上面前開蓋,白煙輕飄,熱力迫人,火侯十足,真材實料,食材盛到滿滿的。啖啖蛇肉,嚥韌乾乾,所有精華已溶到湯汁之中。超足料藥材墊底!黨蔘淮山杞子,湯汁厚厚幼滑潤澤,清徹透光,續少啖品嚐不夠暢快,整盅拿起滾熱辣灌入,直通腸胃,豪氣極致!

叉燒原隻燒鵝髀飯,叉燒乾硬不軟塾肥美,甜甜濃濁的醃味麻麻地。巨髀揸上手份量十足開心到死,見到已眼睛發青光!狠狠地一咬一扯,鵝汁油脂肉汁激射,滿嘴甘香油潤,皮脆肉嫩,香料清爽得宜。鵝肉天然鮮甜發揮得淋漓盡致,骨頭都被我損得乾乾淨淨,大啖肉大啖飯,幸福快樂!

淮杞燉豬腦湯,清澈清淡的湯汁,少少淮山杞子甜味,少少豬腦雞腳味。燉豬腦綿綿甘甜補補腦汁,雞腳爽脆雞味甜甜,全部清掉無得留低。燒肉燒鵝髀飯免斬,我食開原隻半邊燒鵝髀架喎,得半隻既?每次燒肉都中伏肥到刷子膠一樣,唔夠飽唯有送飯照食落肚啦!

樟州雪耳燉鱷魚肉,極重杏仁味,十足杏霜一樣濃。雪耳膠軟滑,平民燕窩,連湯汁都變得厚厚飽滿黏黏。蜜棗味都不弱,難得甜而不膩,清爽順喉。食開雪藏鱷魚肉,首次遇到乾貨,味道似海味,質地似方魚十分有趣。

油雞髀湯河免斬,忘記可能有蔥花,無叫走蔥呢!掛住影相無立即挑走,蔥青味溶到湯裡去,救命!清湯堅清,淡得太離譜,微暖泛著蔥腥味,我食唔到生蔥架!試試掉隻油髀落湯希望有點咸味雞味,但依然無保於事,最後撈薑蔥油同吃就好得多了!河粉高質滑彈長長完整,最衰唔夠熱兼湯唔夠濃。雞髀緊係要免斬原汁原味,狂野原始咬咬扯扯,半滴肉汁都不浪費!肉彈皮脆,豉油清甜可口,雞味飄香,趙得津津有味!

沙參玉竹燉生魚,估唔到湯汁晶凝剔透黏度高,魚味清甜不腥,濃郁得令我驚訝!生魚肉鮮味十足,完全意料之外!金牌四寶飯加膶腸,無金牌既?金牌在那?燒味部四眼肥仔放低時有點猶豫,明顯心有愧心知肚明!四寶全部都係平價食材,雞鵝叉燒都無舊!紅腸咸蛋雞中翼燒排骨收我五十幾蚊,條膶腸我另加 $16 蚊散叫架!燒排骨有驚喜,食開都係柴皮勁咸,依幾舊肥美香甜帶肉汁,仲有脆卜卜軟骨且有肉食!玫瑰油雞翼原隻不斬夠細心,極討厭斜斬尖骨吉死人又有骨碎,原隻保持雞汁在內,外脆內嫩。清甜紅腸沾著甜豉油呷啖飯,十分美妙使人回味!膶腸有著獨特的味道,超強濃烈酒香送飯停唔到!脆皮爽爽包著甘香鵝膶,神奇回香萬分!咸蛋甜豉油好送飯,白飯難得清晒。

雞腳燉螺頭湯,淮山杞子清甜,湯汁膠膠黏厚,雞甜味突出且濃郁,搞到雙手黐立立!五點半食早飯,轉頭未到十點又肚餓。真係有粒巨形螺頭鎮住喎!彈牙不韌,螺味超然。燻蹄肥叉燒飯,想食海蜇無海蜇!厚切肥叉其實只有點點脂肪黐附,非常彈牙鬆軟!特別多汁,特別甘香,間中彷似有股臘腸甜味。
竹笙雞燉翅
脆皮膶腸飯