2018-03-04 294 views
係台灣響噹噹的麻神,難得係香港開店,我梗係要去一嚐美味,於是約埋喜歡食辣的朋友一齊去朝聖啦。當𨋢門一打開,入眼係麻神非常有氣勢的招牌,而且充滿火鍋香噴噴的味道,聞到都非常吸引,令人食慾大增。餐廳環境寬敞舒適,枱與枱之間又有屏風相隔,私隱度頗高,而且服務親切又周到,令我感到好正、好期待!講番正題先,我們選了麻神鴛鴦湯底鍋,一邊係海帶清湯,而另一邊係香氣迫人的招牌麻辣湯底。麻辣湯係由多種水果、藥材、香料及自家製辣醬熬製而成,不含肉類,所以成個湯底濃而不油,飲落味道麻辣香醇,味道豐富又夠味,辣度適中唔嗆喉。真係色、香、味俱全,用來打邊爐一流。首先每人一件果凍鴨血,呢個鴨血係麻神的招牌菜,係由台灣直送。我都係第一次用刀叉食鴨血,件鴨血吸收了麻辣湯汁,所以味道麻中帶辣,而口感軟滑得黎有彈性又爽口,好似食緊啫喱咁,堅好食!另外還叫了美國頂級牛小排,雪花分佈平均,牛肉口感嫩滑,牛味香濃。以及西班牙伊比利黑毛豬梅花,脂肪適中,食落肉質幼滑。兩者都好食到令人回味!呢個係綜合鮮餃拚盤,有魚皮餃、韭菜餃、椰菜冬菇餃及鮮蝦雲吞。個個都用料十足,而且皮薄餡靚又多汁。韭菜餃的韭菜味香濃,魚皮餃的皮煙韌有嚼口,鮮蝦

麻神鴛鴦湯底鍋

果凍鴨血

西班牙伊比利黑毛豬梅花及美國頂級牛小排

綜合鮮餃拚盤

呢個係綜合鮮餃拚盤,有魚皮餃、韭菜餃、椰菜冬菇餃及鮮蝦雲吞。個個都用料十足,而且皮薄餡靚又多汁。韭菜餃的韭菜味香濃,魚皮餃的皮煙韌有嚼口,鮮蝦雲吞蝦肉超多,每一口都係蝦肉,至於椰菜冬菇餃就較為清新甜美。

綜合丸子拚盤

色彩豐富的是綜合丸子拚盤包含了豬肉丸、鯪魚肉丸、墨魚丸及蝦丸。全部都是手打丸,所以口感爽口兼彈牙,味道鮮甜美味,真材實料非常有水準。

食神醬爆瀨尿牛丸

不得不食這個食神醬爆瀨尿牛丸,係電影中出現的食材,估唔到可以係到食到。比一般丸類大粒,要灼大約8分鐘先食得,而且內有乾坤。牛丸係手打的,所以口感非常有彈性,而且十分爽口,牛味豐富!係食之前𠝹開牛丸頂部,咁就可以輕鬆食埋牛丸內的醬爆汁,唔會將啲汁爆到周圍係及唔會燙到嘴了!

冰菜

冰菜灼過後,口感軟腍中帶爽脆,而且味道清甜,好好味。

手工蘿蔔片

這是手工蘿蔔片,師父刀工了得,每片都切到薄薄的,而且厚度一致,灼一灼就食得。

南極冰藻

這是南極冰藻,我都係第一次咁樣食,係湯到灼大約10秒就食得,口感爽脆,而且充滿海藻味。

這些火鍋食材都非常新鮮好味,超有水準,用清湯食可以食到食材的原汁原味,而用麻辣湯食可以令食材味道更豐富更惹味,大讚!

蜂蜜檸檬

仲有呢杯開胃解辣的冰凍蜂蜜檸檬,味道酸酸甜甜,內有好多甜蜜蜜的爆珠,打邊爐飲最夾!

2018-02-28
Type of Meal