等埋史生收工一齊搭火車去太和再行過去, 去到差不多8點半, 舖頭外有幾個人等緊位, 我哋兩個人, 啱啱有位, 坐室內就唔駛等, 侍應姐姐話街上位置未必會開, 因為樓上住客會投訴, 需然坐室內局促啲, 但無所謂啦!

我上次食大辣, 真係辣到無晒味覺, 所以今次同史生試中辣. 兩個人有半隻雞, 個煲好多料, 有雞、薯仔、洋蔥、青椒、芫茜、蔥同辣椒等, 只食個煲都飽飽哋啦! 其實中辣都好勁, 唔係因為辣, 係因為好麻呀!

食晒啲雞之後, 就可以加水打邊邊啦! 任食材料選擇唔多, 每次點o既o野食, 嚟到啲份量唔會好多, 而食物款式同新鮮度都一般, 但始總嚟呢度都係為咗食雞煲, 配料實屬其次, 所以不過不失啦!

跟住食到最後, 一定要食紅薯粉, 因為呢個係我至愛, 薯粉唔駛滾太耐, 因為好快稔, 索晒啲味, 又稔又滑, 正! 另外, 我同史生見到樣新o野-厥根粉, 我哋從未見過, 所以決定試吓(橫掂都係任食,無所謂啦!), 原來個樣好似墨魚麵咁, 不過唔係黑色係深啡色, 幼幼哋, 滾咗一陣已經稔晒, 佢同紅薯粉一樣又稔又滑, 但可能因為湯底濃味, 所以試唔到真正味道, 但厥根粉都係好啱我, 因為好滑呀!

呢度可以揀任食或單點, 而任食就包任飲汽水啤酒, 我同史生就當然係飲海珠啤啦! 呢晚食得好開心, 食吓傾吓飲吓好快兩個鐘(任食兩小時), 希望以後繼續同史生可以一齊發掘多啲好食o既o野, 畢竟我都係一隻為食豬, 多謝史生陪我呀!