§ 沾仔記 §位於中環威靈道街點解會入黎這間麵店。係首先因為見到有人排隊(有人排。多數即係唔錯啦)。再行近啲。見到店面貼左好多張拎左好多年"米芝蓮"既獎。所以決定一試。🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟望望餐牌。就係得一張橙色紙咁多。麵食得3種餸。雲吞。鯪魚球。牛肉。超簡單。無咩你揀。(但只要係好食。得一兩款又有咩所謂)🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟是日點了-招牌雲吞麵 $29-鮮鯪魚球麵 $29-蠔油菜芯 $15食後。終於明白點解出名了。驚喜如下。🌸鮮鯪魚球。一定一定要試!!!!這是我食過最好食的鯪魚球。最出色係鯪魚味。(平時一般為求減去腥味,廚師都會落較多陳皮去蓋過腥味。但由於落得太多,往往只食到陳皮味而非魚味)。這店是令你食得出鯪魚味,而只加了少少陳皮調味。陳皮不是主角。這點已大為驚喜。而且鯪魚份量大大個。彈口。沒有死實實。非常非常好食~~而家我都想再食。🌸雲吞超新鮮。食得出新蝦味(非一般雲吞水準。係高班級)。蝦肉爽口。又大隻。(雖然我果粒有蝦殼, 有少少扣分啦~但鮮味一流)🌸蠔油菜芯。都要介紹???? 因為一咬落去最驚喜係你估都估唔到既蠔油。#蠔油竟然真係有蠔仔味。沒有誇張!! 因
§ 沾仔記 §
位於中環威靈道街

🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
望望餐牌。就係得一張橙色紙咁多。

是日點了
-招牌雲吞麵 $29
-鮮鯪魚球麵 $29
-蠔油菜芯 $15
食後。終於明白點解出名了。

驚喜如下。

🌸蠔油菜芯。都要介紹???? 因為一咬落去最驚喜係你估都估唔到既蠔油。#蠔油竟然真係有蠔仔味。沒有誇張!! 因為我真係因為這點大感驚訝!
真係好少可以食到有真蠔油味既蠔油。出色出色! 而菜芯本身不差。
🌼另外喜歡食辣既朋友就一定要試下佢地既辣油。出名的。真係又香又辣。真辣果種。(而非一般茶餐廳辣油。食本都唔辣果種) 。辣迷必食。

🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
總結。一間麵店只買3款麵食。而可以得到咁多米芝蓮獎。係真係實至名歸😘😘😘😘

2017-07-22