2018-08-18 230 views
間唔中都會黎莆田食,今次比廣告既蟶子吸引左視線,福建來的蟶子和我哋平時食開長條型既不同,牠的形狀比較似紐西蘭青口咁大隻。依到有成8款做法既蟶子菜式,我地一口氣叫左最受歡迎的兩款,分別係酒糟和鹽焗蟶子。冰爽酒糟聖子先來酒糟蟶子,一入口已有一股酒香滲入味蕾,聖子和酒香頗夾。肉質結實,口感真的好像紐西蘭青口。鐵板鹽焗蟶子原來同一隻蟶子唔同做法有唔同嘅口感出來。之前酒糟做的蟶子肉質較結實,酒香滲透蟶子。而哩個卻會試出蟶子的真正口感如果酒糟做法令到牠似紐西蘭青口,那麼鹽焗的話,他就像法國的藍青口。肉汁是鮮嫩多汁帶點鹹香,完全呈現聖子鮮甜的特質原汁原味才得知食材的質素。百秒黃花魚好咁耐冇試這個菜色,今次亦沒失水準!只係用左100秒做的黃花魚魚肉鮮甜而嫩滑,不愧為莆田的十大之最!興化炒米粉這個米粉和平時吃的米粉很不同,質地比較幼細而柔軟,更有米香味怪不得這個興化米粉被列為「非物質裡世界遺產」。記得上一次在別的分店食的炒米粉略嫌爭小小味道,但呢次一貫出色的味道口感又返來了。另外加埋莆田的辣椒醬一齊食,更滋味

冰爽酒糟聖子
冰爽酒糟蟶子

鐵板鹽焗蟶子

肉汁是鮮嫩多汁帶點鹹香,完全呈現聖子鮮甜的特質
原汁原味才得知食材的質素。

百秒黃花魚

魚肉鮮甜而嫩滑,不愧為莆田的十大之最!

冰爽酒糟蟶子
  • 興化米粉