Hiring
11 days ago
Salary negotiable
11 days ago
2018-01-22 115 views
香港近年興起沾麵, 所以開左一間又一間嘅日本過江龍。星期日下午剛好經過, 難得冇乜人排隊, 就入去試下。呢間出名食沾麵就當然要試下招牌菜。 豚肉好厚身, 但肥瘦太分明, 所以好易一啖瘦肉一啖肥肉。溏心蛋正正常常, 咬開會有少少流心。重頭戲湯底同麵質真係幾高質! 麵質啱啱好, 唔會太淋, 咬落去好有口感。麵條沾完湯汁放入口, 味道好濃郁, 唔會太咸。湯汁亦唔會太稀, 可以每啖麵條都沾滿湯汁。呢個沾麵真係好好食。我地都叫左個黑蒜湯底既沾麵。雖然黑蒜味係幾香, 但同神山沾麵比較就會差段距離。黑蒜湯底味道冇咁豐富, 湯亦較稀。平時去拉麵店我都好鍾意食煎餃子, 但日式湯餃就真係少見。估唔到呢個湯餃都幾好食, 餃子煎好後放入濃湯, 一大啖餃子連湯味道真係幾唔錯。叫左咁多濃味既野食, 諗住試下個淡味D既, 點知淡得濟lol 雞肉唔係特別嫩, 好似熟左少少, 亦都冇咩藥膳味。雖然呢間仍然係比唔上我之前係東京食嘅六厘舍(真係一試難忘T^T), 但係香港食到既水準算係幾高質。

黑蒜豚骨湯叉燒沾麵

神山湯餃子