2019-10-22 829 views
每逢星期日都同開阿媽去某某皇宮酒樓飲茶,不嬲都覺得等位好麻煩,就算之後有得用apps攞飛,但有時叫過咗人又未到就真係係咁先。所以而家都不斷搵啲新嘅地方同阿媽飲茶,今日就揀咗依間張公館。一入到去已經比個環境震懾,由銅鑼灣望過去可以睇晒成個維港景,待應們嘅服務係一般酒樓嘅程度,冇乜特別讚或彈。重點係食物方面質素非常之高,一嚟個叉燒係用鐵板上,嚟到吱吱聲,好有霸氣,叉燒非常淋,調味好好,肉味夠但又唔會有豬膻味,連墊喺下面啲豆都好好食。再嚟我阿媽讚不絕口嘅蝦多士,佢話係佢咁多年食過最好食,因為好多地方都會炸到好油,佢係完全冇,蝦又爽又彈!其他點心仲有麻辣燒賣都幾得意可以試吓,就算係個好普通嘅淨腸粉混醬都做得好好,睇得出啲腸粉一層層,一啲都唔會痴牙,仲有淡淡米香。老公叫咗個水鴨燉湯,非常足料。最未仲有個龍蝦湯泡飯,龍蝦湯好鮮甜,飯粒有脆米後加落去,口感更有層次。其實點心價錢都係好正常,如果唔叫龍蝦湯泡飯,應該唔會太貴,食得過~

叉燒
蝦多士