2020-11-12 555 views
位於鱷魚恤大廈呢間「譽宴·星海」飲茶就試得多,今日同朋友嚟試吓佢嘅晚宴,嘩!原來晚上來環境比較昏暗,天花嘅燈更閃更亮!真係好似入咗個星海,好浪漫啊💕!我同朋友試佢嘅全包晚宴,$468/每位全包,雖然屬於中上價錢,但係真材實料,物超所值!📍燒味拼盤燒味拼盤有白切雞髀、叉燒、豬腩仔與及芝麻雲耳,二人的份量算是非常之足夠,白切雞髀肉質軟滑而且有雞味,叉燒及豬腩仔肥瘦均勻,入口溶化, 十分惹味。📍黑蒜螺頭燉雞湯呢個湯非常之足料,滋潤補身,燉湯味道濃郁鮮甜,我忍唔住食晒湯入面嘅材料,有螺頭、雞腳、與及黑蒜!我係第一次飲黑蒜嘅燉湯,黑蒜有很多功效,能預防癌症、預防三高、抗衰老及增強免疫力,黑蒜不單止有益,而且佢嘅甜味能帶起成碗湯嘅鮮味!真係無得彈!📍玉環鮑魚盅呢個鮑魚算係有睇頭,用刀叉慢慢品嚐確實滋味,鮑魚煮得入味而且肉質軟滑有口感,相信烹調方面下了不少功夫!加上節瓜及草菇伴碟!真係食到我舔舔脷!📍西施蛋白蝦球首先個蝦球十分大粒,非常爽口彈牙而且美味,而西施蛋白蒸得非常之軟滑,加上上面嘅獻汁,配合得好好食!📍福建炒飯呢個福建炒飯真是值得一讚,首先飯上面鋪上滿滿的海鮮與及雞粒,粒粒帶子同蝦粒都非常大

📍燒味拼盤
燒味拼盤

📍黑蒜螺頭燉雞湯
黑蒜兩頭燉雞湯
黑蒜螺頭燉雞湯

📍玉環鮑魚盅

📍西施蛋白蝦球

📍福建炒飯
呢個福建炒飯真是值得一讚,首先飯上面鋪上滿滿的海鮮與及雞粒,粒粒帶子同蝦粒都非常大粒,材料一點都不吝嗇,炒飯粒粒分明,加上獻汁調味確是非同凡響,我極力推介這個福建炒飯!

📍精選甜品
最後精選甜品係紅豆眉豆糕,呢個甜品咬落去少少硬身,而且不會太甜,確是為這個晚餐畫上完美句號!
紅豆糕

呢間「譽宴·星海」屬於中高價路線,但是環境裝修十分華麗美觀,坐位非常舒適,食物材料名貴,樣樣都真材實料,而且烹調技巧看得出真功夫,可以說是物超所值!下次我都要同家人再嚟晚飯呢!
燒味拼盤
黑蒜兩頭燉雞湯