Yadllie Plate 야들리애플래이트 (兆萬中心)

Restaurant: Yadllie Plate 야들리애플래이트 (兆萬中心)
Terms & Details:
2020-12-10 6074 views
收工之後同女友拍拖拖嚟到旺角行街同食飯,之前聽過朋友講喺旺角兆萬有間韓式餐廳食炸雞好唔錯,本身我都冇咩expectation,特別喺兆萬門口見到一堆紅橙黃綠既人派發傳單,以為樓上冇咩好食。點知上到去呢一間韓國餐廳完全感覺風格不一樣,簡直係兆萬中嘅清泉,呢間餐廳嘅員工個個都超有禮貌,環境風格特別,而且每一張枱嘅距離唔會密迫迫!特別係疫情期間成個兆萬基本上見唔到人流,唯獨是呢一間餐廳𨋢門一打開已經見到一堆人在等叫號入座堂食,好彩有預約如果唔係上到去一定白行一趟! 等咗唔係好耐就已經可以入坐,入多來店員先放低咗呢一樽非常有特色既東西,本身都唔知係乜嘢,問了店員才知道原來係可以吃的!這是炸意大利麵!!! 而且仲要係免費嘅,當在等食物嘅時候有少少肚餓就攞嚟咬一咬過口癮! 無酒不歡嘅我當然不能錯過叫酒啦,喺韓國餐廳當然應該叫上燒酒,在餐牌上看到芒果菠蘿燒酒覺得好特別好有特色而且亦都未試過就點來試一試,喺吃飯前飲上不濃烈的燒酒而帶有酸酸甜甜十分開胃,喜歡喝酒的你值得一試!由於搭配上芒果菠蘿汁所以燒酒濃度不高對於不太喝濃烈酒的人是十分合適! 由於主菜都是一些煎

由於主菜都是一些煎炸物所以女友想在前菜點上生菜沙律來中和整個晚餐,我們點了鮮蝦沙律,簡單來講就是蛋蝦生菜沙律,當我吃了第一口嘅時候完全十分驚訝,因為我從來未試過生菜沙律的 dressing 可以那麼好吃! 他們的 dressing 是用檸檬汁調配,酸甜度配合得剛剛好!剛好經理經過我們枱我便問一下,他亦十分自豪地解說 dressing 是由韓國進口帶來的!

來到韓式炸雞店當然不能錯過食雞,喺主菜方面我們點了夏威夷阿努哈,不點全部炸雞原因是我們亦想試試其他炸物,這個主菜完全是一個拼盤有炸蝦炸洋蔥炸雞烤雞,所以可以滿足我們所有嘅願望!特別一提,他們家的炸雞炸過之後雞肉很juicy亦不會鞋颯颯,炸蝦亦很好吃你基本上可以吃出炸蝦是用冰鮮蝦並非急凍蝦,所以很有大蝦的鮮味!

個人覺得入到韓國餐廳韓式海鮮煎餅是必點的食品,所以我們看了餐牌後亦不多想,直接要點這個!同樣他們家的食物沒有讓我失望,煎餅的厚度十分合適,所以有一定的口感,外脆內軟!海鮮鹹菜煎餅內亦一點都不吝嗇,完全吃得出廚師的用心!

食到一半時店員走嚟同我哋講 last order,我哋便急急腳點了一支真露燒酒微繼續飲點了一份甜品

真露普通燒酒大家應該飲得多,估唔到佢原來有好多唔同口味,我哋選嘅過程中考慮到其他果香味相對比較甜所以選擇了西柚,一支燒酒十分平,而且西柚味可將燒酒的酒精味道蓋上,亦非常合適女士飲用!

甜品方面店員講到原來12月有新出嘅雪冰,在menu上看到的甜品非常得意同非常吸晴,而且我又好鍾意綠茶同紅豆,所以點了綠茶紅豆雪冰!當甜品嚐到枱上我們一口單嘩然,因為估唔到一份甜品可以這麼大 portion 所以大家可以叫一份兩人嚟share!紅豆同抹茶雪冰的顏色對比,加上白色的雪糕在雪冰上形成一個很大的顏色contrast,非常好看!當然味道也十分好吃紅豆和抹茶都不太甜!

最終埋單都只係七百幾,我們兩個吃到十分滿足!值得推介!我們下次一定會再來!
2020-12-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)