御膳

Imperial
2020-02-06 1793 views
和家人去台灣旅行前約埋一齊dinner傾吓旅行的細節,我即時諗起御膳,好鍾意食呢度嘅海鮮,而且幾静侷,可以慢慢傾,唔錯。御膳以私房菜形式經營,套餐種類由2人套餐至9人套餐總共24款選擇,亦可以散叫或俾budget佢地幫你set餐。今晚我們揀左6人套餐$2430,大約$400一位可以有蝦,蟹, 龍躉腩和鹵水鵝食,我認為是不錯之選。麻辣鹵水拼盤~有牛肚,雞絲和豬腸,牛肚和豬腸炆得好腍好入味,雞絲和青瓜絲夾雜着麻辣的香味,口感豐富。薑葱炒大肉蟹兩隻~弟弟和弟婦最喜愛食薑葱炒蟹,呢2隻是越南肉蟹,大大隻,啖啖肉,肉質嫩滑鮮甜,好好味呀!呢隻咁大嘅蟹鉗緊係屬於我ga la黃金蝦~咸蛋黃炒蝦是我的至愛,蝦殼炸到卜卜脆,咸香的咸蛋黃平均地黏在蝦殼上,真係惹味到連殼都食埋。蝦肉爽甜彈牙,蝦頭仲好多膏tim!薑蔥炆龍躉腩~ 龍躉本身營養價值非常豐富,識食一定揀腩位, 龍躉皮膠質豐富,滑而不腻,腩位的肉質更是入口爽滑,魚味濃郁,用大量薑和葱去炆煮龍躉腩,完全沒有搶去魚的鮮甜味,連葱也十分香甜,好正!潮州鹵水鵝半隻~雖然只是半隻但份量好大,鹵水汁好入味,鵝片肉質比較軟腍,入口即化,鵝肉比較爽口有頭,各有特

雞絲和青瓜絲夾雜着麻辣的香味,口感豐富。

呢隻咁大嘅蟹鉗緊係屬於我ga la

蝦肉爽甜彈牙,蝦頭仲好多膏tim!

潮州鹵水鵝半隻~雖然只是半隻但份量好大,鹵水汁好入味,鵝片肉質比較軟腍,入口即化,鵝肉比較爽口有頭,各有特色,但都很美味,鵝片下塾左鹵水豆腐,又滑又嫩,正呀!

士多啤梨骨~士多啤梨醬酸酸甜甜,甚為開胃,肉排
鬆軟有肉汁,好味呀!

蒜蓉炒芥蘭~芥蘭爽脆清甜,蒜蓉味濃郁。

蟹油炒麵~炒麵炒得好乾身,雖然用炒過蟹嘅油炒,但一點也不油腻,還帶點點蟹的鮮甜味,好正!

菠蘿鳥~非常花心思,用了紅蘿蔔雕成鸚鵡嘴再與新鮮菠蘿的頂部相接,咁就成為一隻漂亮的鸚鵡,淨係呢個造型我已經俾滿分。
呢個水果盤除了有菠蘿外,還有 士多啤梨,奇異果、青提、紅提、布冧和藍莓,酸酸甜甜,冰冰涼涼,真係大滿足!
2019-12-03
Dinner