2020-01-20 150 views
見朋友食omakase好開心,所以我都忍唔住又要食返餐omakase。今次搵咗尖沙咀嘅鮨真。店內環境舒適,omakase嘅位置仲可以飽覽維港景色。今晚食嘅係おまかせ(櫻) ,當中包括前菜、刺身8款、壽司6件、和食2款、稻庭烏冬、水果以及甜品。前菜:土佐啫喱,松葉蟹肉、水母、三文魚籽、青瓜配胡麻醬。先食土佐啫喱,再將胡麻醬,松葉蟹肉、水母、三文魚籽等拌勻。蟹肉,水母等都係一啲清新嘅食材,味道唔會太濃列。依個前菜非常清新開胃。食完前菜,師傅先嚟主理刺身8款。今日嘅刺身有右口魚、銀鱈魚、鰆魚、鰤魚、鮟康魚肝、鰹魚、沙甸魚同埋大拖羅。右口魚:魚身薄片透光、魚點酸汁,酸汁提升鮮味。魚邊點山葵、右口魚邊肥美脆口,山葵去除咗肥膩感。銀鱈魚:一邊爽口一邊嫩口,非常之特別嘅口感。鰆魚:師傅加咗柚子胡椒,所以唔使點山葵。魚肉味好突出。柚子胡椒帶一點點辣口嘅感覺。鰤魚:依個喺腩位嘅部位,油份較重。可以點多些少山葵。超級油香而不膩,非常好味。鮟康魚肝:入口即化,配合昆布豉油汁,鮮味之餘唔會好咸。鰹魚:加咗醬油同蔥花。魚皮果邊火炙過,令魚皮魚肉之間油脂香滲出。醬油同蔥花同鰹魚好配合。沙甸魚:罐頭沙甸魚食得多,新

前菜

銀鱈魚:一邊爽口一邊嫩口,非常之特別嘅口感。
鮟康魚肝:入口即化,配合昆布豉油汁,鮮味之餘唔會好咸。
沙甸魚:罐頭沙甸魚食得多,新鮮沙甸魚就真係好少食。魚味非常之香。
大拖羅:超肥美嘅大拖羅,入口即溶。中意食日式料理嘅就一定唔可以錯過。
刺身

食完刺身,店員就為你送上兩道和食。
馬頭魚松崎燒:皮燒得好脆,外脆內嫩。鮨真生魚同熟魚都處理得十分之出色。
醬油燒鱈魚白子:非常之柔滑豐腴,沒半點腥味,入口即溶,非常鮮味。
醬油燒鱈魚白子

接住和食過嘅係壽司六件,分別有深海池魚、
白蝦、赤貝、針魚、海膽同燒左口魚。壽司點樣嘅鮮味就再同大家分享喇,反而值得一提嘅係燒左口魚。我平時食開omakase,紫菜包壽司嘅通常都係海膽、吞拿魚蓉。鮨真可以講喺比較特別。師傅將左口魚輕輕燒完、再用紫菜包壽司,成件入口,暖暖嘅燒左口魚,滲出嘅魚油香味、比起平時食開嘅包海膽、吞拿魚蓉更加好食。
壽司

壽司過後,套餐有稻庭烏冬或麵豉湯可以選擇。而烏冬亦可揀牛肉或野菜口味。我就揀咗野菜稻庭烏冬,食咗咁多好嘢,食返少少野菜,自我感覺健康啲。
野菜稻庭烏冬

最後上既係時令水果同甜品。今晚食嘅係士多啤梨、赤蜜瓜同開心果雪糕。整個套餐看似好少嘢,但其實非常之豐富,亦都食得好舒服,感受到師傅同店舖嘅精心安排。
時令水果
開心果雪糕