2019-03-16 4099 views
3月14日為白色情人節,我同男友到尖沙咀揀完prewedding既晚裝後,我就話要請返💁🏻‍♂️食飯當情人節回禮🎁 。💁🏻‍♂️表示想打邊爐,我突然想起朋友之前試過呢間話幾正,所以我地決定walkin試試位於山林道既高流灣,大大個招牌好易見。餐牌圖文並茂,選擇都唔少,有好多海鮮options,不過價錢就要問先知。我地兩個牛精當然一定要食牛!呢度牛肉選擇唔算多,我地揀左本地手切牛肉(例)ᴴᴷ$238。每次打邊爐都會揀手切牛肉,因為覺得師傅會根據牛肉既油脂同埋肉既分佈黎切,呢盤牛肉既紋理分佈平均、色澤鮮紅、望落就覺得正 ,雖然係厚切,但咬落好鮮嫩,肉質好鬆化,亦好重牛味,牛精即刻表示心心眼😍😍。☆☆☆☆☆湯底都好多選擇,我地揀左個海底椰鍋ᴴᴷ$118 。上檯時見到好大鍋,奶白色,好大陣椰香味,裡面有椰子同埋海底椰、粟米、雞腳、紅棗,味道清甜,唔會影響食物既原本味道。☆☆☆☆☆另外,我地仲叫左兩款食物,分別係嘩鬼蝦條ᴴᴷ$78同埋墨魚丸ᴴᴷ$108 。前者幾特別好味道,油條切細段,上面鋪上一層蟹子,放入滾湯一分鐘就食得,蟹子係口中爆開好正 ,而油條索滿湯,但又唔會稔曬,值得下次再encore!而

☆☆☆☆☆

而墨魚丸,我地都覺得一般,雖然質感都算彈牙,但唔算太突出,價錢又唔平,可以留肚食其他嘢。

因為想食返d草扮健康d😂,所以叫左皇帝菜。ᴴᴷ$58

☆☆☆☆☆
另外,我地都叫左jar竹蔗茅根水ᴴᴷ$35。

☆☆☆☆☆
溫馨小提示:以上價錢要再加每位ᴴᴷ$18既醬料費同埋加一服務費架。呢度既伙計既服務態度好好,又會細心提示食法 👍🏻👍🏻 。
雖然價錢絕對唔平,但食物味道質素都好不俗,且服務態度都OK,係會encore既餐廳🥰。
2019-03-14
  • 海底椰湯底