依家健康主義流行,人人興講素食🥦,市場上愈來愈多素食自助餐。「走肉‧朋友」希望將走肉同找素生活文化帶入社區,齊齊食得健康啲💪🏻。餐廳中間擺放一大張Buffet table,食物包括沙律、前菜、炸物、冷盤、熱葷、湯水、甜品、飲品等,選擇豐富😻。綠意盎然嘅植物加上白色瓷磚同木系椅桌,好似係田園享受素食!不過食完成餐飯,感覺「走肉‧朋友」嘅素食大部份用煎炸炒等方式烹調🤔,味道自然比傳統素食好,的確可以令多啲食開肉嘅朋友試吓走肉。但相對上都油膩同重口味,自助餐形式仲會唔小心食多咗添~所以未必所有菜式都適合食開素食/想追求健康輕盈嘅朋友仔📌~今次咁啱坐係Buffet檯側邊,好近其他排隊夾食物嘅食客。雖然大家拎嘢食有戴返口罩,但坐係旁邊除罩食飯都有啲擔心😥~同埋要留意每人要重複使用同一隻碟,唔同菜嘅汁都會撈埋一齊。👇🏻👇🏻因為款式多,以下集中介紹好味同會回頭食嘅菜式~————————————————👅走肉晚餐 (平日$125/90分鐘)👍🏻皮蛋豆腐︰豆腐豆味香濃,又滑嘟嘟,加埋絕配皮蛋粒同醬汁,凍盤最Like~👍🏻壽司︰一口一件壽司卷,加左沙律醬同海苔碎,味道唔會太單調👍🏻口水素雞︰口水雞汁麻而不

👇🏻👇🏻因為款式多,以下集中介紹好味同會回頭食嘅菜式~
————————————————
👅走肉晚餐 (平日$125/90分鐘)
👍🏻口水素雞︰口水雞汁麻而不辣,用一層層腐皮做成嘅素雞肉,有食緊雞胸一絲絲錯覺
👍🏻菠菜脆脆卷︰菠菜墨西哥餅皮卷住椰菜、紫椰菜同紅蘿蔔絲,口感爽脆,品嚐蔬菜原味

👍🏻菠蘿咕嚕肉︰用炸到硬身嘅油炸鬼扮咕嚕肉,酸甜咕嚕汁應該人人都愛
👍🏻Pizza︰薄身Pizza上面鋪滿芝士,香口兼邪惡

👍🏻木桶豆腐花︰口感嫩滑,想食幾多潷幾多,自己加薑糖漿/黃糖調味
👍🏻Brownie︰朱古力味幾濃厚,甜而不膩,切到細細件唔會太Heavy

*以我所見Top1-3好搶手,不過都有店員定期refill嘅~
🚩總結:體驗素食嘅入門級自助餐
————————————————
🌟注意:入座前先付款,用餐後記得自行將餐具放入回收箱啊
2074 views

📍走肉‧朋友