2018-02-07 176 views
Sat morning早起,老公話不如出去覓食,唔好食早餐! 蠱蠱惑惑咁🤔唔知今次又帶我去食咩呢?去到銅鑼灣佢先話我知,原來上次佢同客去左間日本餐廳食,覺得好正,所以帶我去食個豪華午餐! 🙈“鍋処雪舟” 果然係一間高級日本餐廳,裝修得好有格調,中間係好大既工作間,客人可以邊食邊望住廚師整野食,幾好feel! 💕💕 坐底無耐,就見到廚師長親自過來招呼我地,話呢度最出名係Sashimi & Shabushabu! 😍😍 既然係咁,我地就決定每個set叫一樣!前菜前菜有南瓜沙律、關東煮、海帶沙律。南瓜沙律好特別,食落好似蕃薯味,入面有d提子乾同果粒,好特別,陣味好fresh! ❤️❤️ 關東煮好入味,真係個好開胃既前菜!刺身八種盛由右到左:牡丹蝦、鯛魚、吞拿魚、鮮帶子、深海池魚、拖羅、左口魚、鰤魚。哇~ 正啊! 每款魚都有2片,件件都好厚切! 我地由最淡味開始食:-左口魚:魚味好清甜,好鮮味,唔加豉油食仲正!-鮮帶子:咬落去帶子肉一梳梳,好有口感,好鮮甜!-牡丹蝦:清甜爽彈,正啊!-鯛魚:魚味好濃,有好靚既紋理,入口回甘!-深海池魚:深海池魚連著少許皮,魚味更濃,但肉質好嫩,正!-鰤魚:白肉既鰤

刺身八種盛
-左口魚:魚味好清甜,好鮮味,唔加豉油食仲正!

-鮮帶子:咬落去帶子肉一梳梳,好有口感,好鮮甜!
-牡丹蝦:清甜爽彈,正啊!
-鯛魚:魚味好濃,有好靚既紋理,入口回甘!
-深海池魚:深海池魚連著少許皮,魚味更濃,但肉質好嫩,正!

-鰤魚:白肉既鰤魚味道清D,不過充滿魚油,色澤好靚!
-拖羅:再試拖羅,雪花靚到同和牛一樣,入口即溶,有種淡淡既甘香,真係好滿足啊!😌😌
-吞拿魚:最後食最濃味既吞拿魚,睇到血紅既色澤就知好新鮮,一D都唔腥!

拖羅
講真,咁樣食刺身真係第一次! 我條皇后俐食開好多刺身都話腥,但今次刺身八種盛我樣樣都食到,證明全部魚生都好新鮮
好高級! Yummy!😍😍

大蔥醬油鍋膳
剛剛廚師長話呢度醬油鍋係特調,醬油味特別香,帶種甜甜既味度! 再黎終於到呢個set既重點啦~~

飛驒牛
見到真係N個心心眼😍😍 肥牛食得多,和牛都試過,但日本出名既”飛驒牛”都真係第一次食!
飛驒牛切得好薄好大片,上面既雪花紋真係見到都流晒口水! 😋😋 牛肉落鍋後,其實刷幾秒已經食得,入口即溶,口感極佳,好有牛味!
飛驒牛唔算重牛味,配上特調醬油鍋真係好match!
飛驒牛
店員介紹呢個鍋,仲可以配兩款醬料:第一種係醋+蔥花+蘿蔔蓉,酸酸地既醬汁配上飛驒牛,味道特別鮮! 另一種係配芝麻醬,食落牛味特別香,我都好鐘意!

食完飛驒牛,仲有野菜鍋,入面有好多種一式野菜,全部都好fresh!

除此之外我地仲加個烏冬,食得出呢種係手打烏冬,係有咬口,又唔太粗,好好味!

一次過食齊兩個set,真係大滿足!
之後仲有即磨咖啡同西瓜做甜品! 食完飽飽!

以lunch黎講,食左咁多正野,都真係豪食! 😳
拖羅