2019-11-07 416 views
同A姐喺IKEA買咗啲家庭用品,臨返屋企前去埋Kampoeng買蝦片先得!平時嚟Kampoeng主要係星期日,所以次次都係同成班印尼朋友一齊迫住買佢好出名嘅蝦片,但原來嚟咗咁多次,今次平日嚟到,先驚現原來下層係餐廳嚟架!所以行到好攰嘅我哋,決定入去食埋晚餐再返屋企啦。今日我哋唔想煩食咩,所以就叫咗個二人餐,湯、小食、菜同飲品都有齊,夠抵食。冬陰功湯一人一碗嘅冬陰功湯,鍾意重口味嘅人就未必啱喇,但我哋就覺得呢個酸辣味好啱我哋,唔會太濃。小食拼盤小食拼盤有炸蠔、炸蝦餅同春卷。點上泰式辣醬嘅蝦餅,味道一流!但最正當然係佢個蝦片啦!蝦片好脆,食完呢餐都係要買番包返屋企。蝦醬通菜通菜炒得夠鑊氣,熱辣辣!而蝦醬當然係個靈魂,好香濃呀!海南雞三款醬汁配上海南雞,雞肉夠嫩滑,唔會話太肥膩,如果可以去埋骨就好喇。印尼炒飯炒飯用上雞粒,仲有預先炒香咗嘅洋蔥粒,口感一流。味道唔錯,但就略嫌炒飯唔夠鑊氣。

冬陰功湯

小食拼盤

蝦醬通菜
通菜炒得夠鑊氣,熱辣辣!而蝦醬當然係個靈魂,好香濃呀!

海南雞

印尼炒飯