兩個幾月前去韓國食過忌廉烏冬, 一直令我回味, 原來香港都有得食類似既忌廉麵食喇!!! 彌敦道726號新開左一間日韓餐廳, 跟一般既壽司、燒肉既完全唔同, 呢度主打其實係吉列牛。雖然呢度款式唔多, 但幾乎入黎既都定必order呢度既招牌菜---吉列牛。 當然唔少得試埋呢度既忌廉拉麵~【香辣忌廉雞肉拉麵】HK$78金黃色忌廉佈滿整個拉麵既面, 賣相已經非常邪惡, 攪拌後忌廉都唔會變水, 反而令拉麵更加杰, 更加creamy! 拉麵麵質唔會太林, 所以口感唔會糊口。整體味道辣辣地, 幾惹味! 入面仲有多件無骨雞件、洋蔥絲, 雞件很嫩滑, 份量剛剛好, 食完都唔覺得好膩。【吉列牛定食】HK$148吉列豬扒食得多, 吉列牛都係第一次食, 吉列牛上檯後, 待應會把隔離既爐仔點著, 每件牛既表面都係好似平時食到既吉列豬扒表面咁, 脆卜卜, 脆度有層次, 而牛肉中心為血紅色, 可以因應個人喜好將牛肉放上爐燒至幾成熟, 我就稍為將表面燒一燒,入口食到本身邊位脆口, 內裡嫩口既牛肉, 再食到本身牛既鮮甜肉汁, 有得食, 又有得玩, 味道仲要唔錯, 正!!配上前菜: 小蕃茄、芝麻醬豆腐、味噌湯, 仲有一個

【香辣忌廉雞肉拉麵】HK$78
香辣忌廉雞肉拉麵

【吉列牛定食】HK$148
吉列牛定食

配上前菜: 小蕃茄、芝麻醬豆腐、味噌湯, 仲有一個飯,整個餐都好飽肚。
香辣忌廉雞肉拉麵
吉列牛定食