2019-04-15 1819 views
住咗慈雲山好幾年,都未幫襯過呢間茶餐廳,原來話呢間茶室嘅煲仔飯都幾出名,同事發起話想試馳名嘅金蠔蝦干煲仔飯,身為慈雲山友,當然要響應一下,一齊去試! 我哋4個人,揀咗3個煲仔飯加一碟小菜。首先,一人一碗靚例湯,夠味但應該無加味精,唔錯!跟住先嚟小菜一碟連白飯,正常水準!第一個煲仔飯出場~火焰玫瑰肥牛煲仔飯,好香玫瑰露酒味,牛唔硬,一上枱先點火燒一燒d牛,名付其實嘅火焰牛!第二個係邪惡芝士煲仔飯,勁多芝士勁香,鍾意芝士嘅一定唔可以錯過!最後當然唔少得主角金蠔蝦干煲仔飯~金蠔大大隻配勁多蝦干,蝦干大大條超好味,自己食一煲應該都大滿足,我哋4個人分,一人少少有d唔夠喉呢!講真,呢度d煲仔飯確實唔錯,但呢個價錢值唔值就真係見人見智,不過個人覺得試吓又無妨嘅! 唯一不足,食食吓突然冷氣開得勁大,吹到d嘢食凍哂,影響質素!
我哋4個人,揀咗3個煲仔飯加一碟小菜。

首先,一人一碗靚例湯,夠味但應該無加味精,唔錯!

豆豉鯪魚油麥菜

跟住先嚟小菜一碟連白飯,正常水準!

火焰玫瑰肥牛煲仔飯

邪惡芝士配餐肉煲仔飯

流浮山金蠔蝦干煲仔飯

最後當然唔少得主角金蠔蝦干煲仔飯~

豆豉鯪魚油麥菜
火焰玫瑰肥牛煲仔飯