愛食海鮮的我, 早前相約愛好者去了尖沙咀的The Captain's House食飯. 我地先點了小食, 選了蟹肉釀蘑菇. 對於鍾意食芝士的朋友, 見到這個一定好開心. 蘑菇面滿滿芝士醬. 入口的芝士味道相當濃郁, 蘑菇夠多汁, 完全唔乾, 加上鮮美蟹肉, 多重口感. 天氣炎熱, 飲番一杯冰涼飲品, 叫了一杯mocktail - mid summer dream. 顏色幾靚, 甜度適中, 幾好飲. 這裡最多人食海鮮袋, 今次我地想試下其他款式. 所以點了香煎原隻龍蝦. 上枱時已被整隻龍蝦所吸引. 並用薯條來墊底. 龍蝦算大隻, 而龍蝦肉夠彈牙和鮮甜. 用煎的方法整龍蝦, 能夠完全食出龍蝦的本身的鮮美, 原汁原味. 薯條是粗身, 較有薯味, 口感也較佳. 另外, 試了夏威夷芝士牛肉竹炭漢堡. 份量也不細. 牛肉肉質不錯, 即使我地要全熟, 也不會覺得太乾身和硬. 加上各款的配料, 其中最愛當中的酸瓜, 再多一點更好. 所有配搭不錯. 這一餐真係豐富.

我地先點了小食, 選了蟹肉釀蘑菇.

蟹肉釀蘑菇

對於鍾意食芝士的朋友, 見到這個一定好開心.

蘑菇面滿滿芝士醬.

顏色幾靚, 甜度適中, 幾好飲.

這裡最多人食海鮮袋, 今次我地想試下其他款式.

所以點了香煎原隻龍蝦.

香煎原隻龍蝦

上枱時已被整隻龍蝦所吸引.

並用薯條來墊底.

龍蝦算大隻, 而龍蝦肉夠彈牙和鮮甜.

薯條是粗身, 較有薯味, 口感也較佳.

另外, 試了夏威夷芝士牛肉竹炭漢堡.

夏威夷芝士牛肉竹炭漢堡

份量也不細.

牛肉肉質不錯, 即使我地要全熟, 也不會覺得太乾身和硬.

這一餐真係豐富.
Type of Meal
Lunch