2021-02-22 1046 views
今日男友幫朋友完成咗個BIG PROJECT後,為咗慰勞男友嘅辛勞,我地兩個就去咗黃埔搵嘢食。忽然間想食中菜,就上咗去美食坊搵嘢食喇!睇到「詠藜園」個金漆招牌,諗返起佢地喺香港歷史咁悠久,但係我仲未幫襯過,就不如去試吓佢地嘅招牌擔擔麵啦!我地揀咗五樣嘢食,有擔擔麵、生煎包、楊家小湯包、酸辣水餃同埋我至愛嘅水晶肴肉。諗住每樣試吓味道如何!水晶肴肉最快送到,我率先試咗味!佢有些少花椒八角嘅調味,肉質比起一般坊間較高檔次嘅「鼎_豐」結實,較有咬口。口腔內的湯汁歷久不散,令人忍唔住一件接住一件!至於最有驚喜嘅反而係小湯包,果然係皮薄肉汁多,好想再食多幾隻啊啊啊!至於生煎包同酸辣水餃則不過不失。另一招牌擔擔麵有香濃花生醬味,湯汁不太杰但卻油膩,肉碎沉在碗底。怕油膩的朋友最好唔好飲曬啲湯啦!

2021-02-21