好似港式奶茶一樣,麥精陪伴好多香港人成長。好開心有舖頭用佢嚟做甜品,希望嚟緊會見到更多有香港風味嘅嘢食!☝🏻胚芽朱古力湯圓 (麥精湯底) 🍫🍡朱古力湯圓總共有6粒,大細啱啱好,一啖一粒,咬開仲有少少朱古力醬喺入面。麥精湯底係原汁原味,感覺冇溝水,我都冇諗過原來佢同朱古力味咁夾🤔。神來之筆係面頭嘅胚芽,咬落有少少似食麥皮嘅感覺,令成個甜品口感豐富咗。雖然呢個甜品凍/熱食都得,但我會推介食凍嘅,熱食應該會比較“漏”呢。☝🏻檸檬愛玉 🍋呢個同平時喺台式飲品店飲到嘅差唔多,冇太大驚喜,但愛玉份量偏多,軟硬適中。可能我個人唔鍾意食太甜,覺得甜度可以低返啲。不過夏天熱辣辣,食啲酸味味嘅檸檬嘢係幾refresh嘅,推介俾爆哂汗嘅朋友解暑💦🍋☃️❄️。

☝🏻胚芽朱古力湯圓 (麥精湯底) 🍫🍡

☝🏻檸檬愛玉 🍋
  • 胚芽朱古力湯圓 (麥精湯底)