2022-12-14 32 views
同朋友去完石峽尾南山邨影相打卡,行落嚟經過間糖水舖就諗住買兩碗糖水返屋企同老公做飯後甜品啦。🤩 竽泥鮮奶桃膠小丸子 ($48):我平時只會食香竽味嘅雪糕,其他竽頭嘅嘢我都好少食,不過老闆娘極力推介我要試下,就買咗呢個試下啦!人生第一次食竽泥,原來係咁好味㗎,竽頭味好香,特別一讚個芋泥👍,全部手打,磨成芋泥後刻意留有少許芋頭粒,口感豐富。桃膠清澈透明無雜質,份量足夠,小丸子軟糯有咬口,配料放得滿瀉,食完一碗都夠晒飽肚。重點係個兜好硬淨,可以翻用,唔使浪費。😛 椰汁鮮奶燉雪燕配竽圓🧉 ($46):竽圓方面可以自己選擇加定唔加,如果要嘅話就加多$7就可以啦。芋圓係自家製,煙韌有咬口。雪燕份量一啲都唔吝嗇,平民都可以食燕窩呀!配料相當豐富。椰汁味香濃,配合鮮奶,入口順滑不甜膩,啖啖椰香味。😋

2022-11-11
Type of Meal