2022-02-06 283 views
又係燒味😂因為好食嘅燒味真係好好食😋星期六晏晝黎到灣仔內街 搵到呢間燒味店 雖然係內街但係因為個招牌太搶眼 一定見到雖然係麻甩燒味店 但係佢嘅牆身都有啲心思 每面牆除咗有畫🎨仲用文字用心介紹燒味,介紹燒味有幾吸引😌🍚黯然銷魂鴛鴦飯 $68黯然銷魂飯聽得多 呢度就有鴛鴦版本😛鴛鴦就係叉燒拼冰燒鳳凰雞😍😍淨係睇名都正!另外佢除咗有燒味嘅蜜汁 仲有鳳凰辣汁🌶😍😍唔試都唔得✨賣相都好靚㗎 叉燒同鳳凰雞都係令立立好吸引✨仲有2隻好吸引嘅煎蛋🍳😍😍✨叉燒肉質非常好,係特意用波蘭黑豚肉整,係高質嘅叉燒❤️肉質夠淋 但又唔係霉!係淋得黎有口感嗰隻😍同文字所描述嘅一樣 係半肥瘦😋蜜味重🍯而且仲有燶邊😍😍單單係叉燒都食到我停唔到口🤤✨鳳凰雞係冇雞骨㗎 食得方便👍🏻外面層皮脆脆地好香 雞嘅肉質嫩滑 一定要點佢個鳳凰辣汁🌶酸酸地辣辣地 完全係誠意之作!後尾我連叉燒都有點鳳凰辣汁🤣🤣叉燒汁撈飯實在太好味!再篤穿兩隻蛋🍳撈埋啲蛋汁落去 我扒哂成碗飯😍😍🍜古井燒鵝+燻蹄 瀨粉 $58去食燒味點少得燒鵝呢🥰燒鵝肉並唔係得舊骨嗰啲 肉質厚實🥰層皮好脆 配埋甜嘅燒鵝汁 令每件燒鵝都香甜淡淡肉 瀨粉淥得剛剛好 不會過淋 有咬

🍚黯然銷魂鴛鴦飯 $68

後尾我連叉燒都有點鳳凰辣汁🤣🤣

🍜古井燒鵝+燻蹄 瀨粉 $58

瀨粉淥得剛剛好 不會過淋 有咬口
重點係佢碗瀨粉嘅湯底🍲超級香 唔係普通清湯 係有濃郁嘅胡椒味🧂令到普通嘅瀨粉都份外惹味😍
古井燒鵝+燻蹄

食完呢餐已經差唔多夜晚6點 見到門外開始有人排隊買燒味 相信呢間燒味店人氣應該不錯吧👍🏻
古井燒鵝+燻蹄