Christyyeungcc
Level 4
2021-06-22
2K views
Follow
朋友仔係呢間餐廳嘅頭號粉絲,餐廳搬咗大舖之後,朋友仔又帶我地黎試試
Set Dinner:$580 per head;有沙律,湯,蒜蓉包,薯條,扒,甜品;薯條同沙律係任食
Soup of the Day: 青紅蘿蔔湯,用青紅蘿蔔打左個purée,仲有少少青蘿蔔粒,湯係非常鮮甜

Salad: mixed green + 櫻花蝦 + 芝麻醬 - 我食咗兩大碟

蒜蓉包:蒜蓉包真係好好食,好香好脆,我次次都話要食多個,可惜蒜蓉包唔係任添🤣

薯條: 聽講係炸三次,所以會比較香脆而唔會有油膩感,薯條加咗少少咖喱粉去炸,另外有三種醬任君選擇:茄汁,蒜蓉汁,明太子mayonnaise

小食: 麻辣牛肉米通 & 皮蛋醬麻辣牛肉Taco (老闆娘非常Nice,見我哋大食,所以送2個小食比我地)
麻辣牛肉唔會好辣,但係都幾重味;皮蛋醬麻辣牛肉Taco 係實驗中,配搭非常特別,而且味道幾夾,Taco同米通有異曲同工之妙,增加層次感,稍稍可惜係Taco味道比較重,令皮蛋醬冇咁突出

主菜: 紐西蘭BB羊架,鹿兒島黑豚肉腩,Flat Iron,Hanger beef,Petite Tender
如果大家冇特別要求,老闆就會為大家挑選當日質素好嘅肉類,omakase形式,令我呢啲有選擇困難嘅人係非常開心,一坐埋位就食食食

燒肉之前,老闆會好細心為你介紹每一款肉類,產地,部位,特質等,邊款肉類肉味較濃,應食嘅先後次序,令我呢位偽foodie長知識
鹿兒島黑豚肉腩:黑豚肉除咗比較嫩滑之外,就係冇豬膻味,腩肉多脂肪,所以燒完之後就又香又唔會乾
紐西蘭BB羊架:around 3/4成熟(本身想要求5成熟,但老闆話3/4熟會更好,當然係跟專業嘅試試),BB羊架脂肪偏低,肉質柔嫩清甜,真係冇羶味,有幾位朋友唔係特別鍾意食羊都食左好幾件
Petite Tender:
上肩位置,比較淋身,會有啲似tenderloin,不過相對下面2款牛,就肉味冇咁濃
Flat Iron:
Flat Iron 牛肩唯一較軟的部位,肌肉之間冇筋,所以應該係特別柔軟,肉香比一般tenderloin濃少少
Hanger Beef:
取自於牛橫膈膜小腿,最嫩滑部位之一,每隻牛只得一條,由於近橫膈膜位置,會有少少肝嘅味道
如果冇特別要求,肉係大概會係3/4成熟,但我覺得ok,冇太raw嘅感覺,我自己就推薦BB羊架同Hanger Beef👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Side dish: 炒雜菇
牛油炒,配steak真係好好食

甜品: 朱古力蛋糕
正正常常,相比以上嘅菜色,甜品稍為遜色

餐廳好有心思,無論湯,沙律,side dish嘅配搭係非常新穎,而且定期會update,咁多道菜,真係食到好飽,性價比非常高,分數:8.5/10
Like
Ratings