2020-05-16 598 views
之前一直諗,出去食飯成日中伏,可能係因為自己唔肯比多啲錢,所以就諗住開始試吓啲高級餐廳, 睇吓冇返高質素嘅享受,所以今次特意訂咗間酒店級的米芝連餐廳-文華廳 一試。除咗食個食物本身,更加想體驗埋啲服務,首先,講一講個環境, 文華廳係25樓, 要搭電梯上去, 一出lift 就係好黑, 原來文華廳隔離係酒吧,所以有啲咁昏暗的設計, 右轉入文華廳,光啲,佢嘅裝潢不錯, 古式古香, 燈係掛燈籠,剛入坐時仲播放輕輕的古典音樂, 製造到少少輕鬆既感覺, 但係入面地方都幾細, 而且差唔多坐滿, 9張枱有6枱客, 而且有3枱係大枱,引致環境比較嘈雜。然後容許我講埋佢哋啲服務, 因為今次係去比較高級嘅餐廳,所以對佢哋嘅期望都相對較高。成個中菜廳得兩名侍應生, 佢哋明顯有足夠培訓, 待客有禮, 上菜前收碟換碟都會同客人講聲,「唔好意思」,上菜後都會簡單介紹下啲食物。但係得兩個侍應要招待6枱,明顯佢哋應付不暇,雖然眼見佢哋無停過手, 很體諒佢哋。但係真係服務不週,眼見自己杯茶飲曬, 想斟茶飲下,但佢個茶壺又擺到咁遠,自己斟茶都要等佢哋來, 非常不便, 雖然佢哋原本個原意係不錯, 不用客人自己倒茶, 有人服侍

然後容許我講埋佢哋啲服務, 因為今次係去比較高級嘅餐廳,所以對佢哋嘅期望都相對較高。成個中菜廳得兩名侍應生, 佢哋明顯有足夠培訓, 待客有禮, 上菜前收碟換碟都會同客人講聲,「唔好意思」,上菜後都會簡單介紹下啲食物。但係得兩個侍應要招待6枱,明顯佢哋應付不暇,雖然眼見佢哋無停過手, 很體諒佢哋。但係真係服務不週,眼見自己杯茶飲曬, 想斟茶飲下,但佢個茶壺又擺到咁遠,自己斟茶都要等佢哋來, 非常不便, 雖然佢哋原本個原意係不錯, 不用客人自己倒茶, 有人服侍埋, 但係佢哋明顯人手不足, 根本提供唔到呢個服務,斟茶係一 個問題;到收碟,食曬啲野,放咗係到都無人收, 等下轉上菜前, 因為佢有架餐車, 所以先來收,再上菜。 然後到上菜方式,因為我哋除左叫左個套餐仲散叫咗啲嘢食, 因為訂位的關係,所以係預先叫咗, 咁諗著佢哋會安排好上菜次序, 一碟一碟來, 先前菜, 再點心, 再到甜品, 點知佢哋所有野 一次過上曬
除咗後尾加單的乳豬。咁的上菜方式完全唔顧及客人用餐感受,同酒樓同一水平

好, 終於入正題, 我以佢上菜次序講,第一碟三元及第:鮑魚盞,蝦餃,和牛酥
三元及第
首先個鮑魚盞粒鮑魚盞,鮑魚不錯, 幾彈牙,不過同下面個酥皮口感上唔襯,而且後來睇返相先發現中間有啲雞粒,食個陣真係唔覺。 然後係中間隻蝦餃, 得一個感覺,好空虛金入面得一隻好好細的蝦, 蝦爽口新鮮, 但成啖咬落去, 就係無料,一啲都唔紮實,最後個和牛酥,係咪和牛我就食唔出, 因為得陣醬料味, 黑椒?而且陣酥好厚, 肉粒寥寥可數,餡料同外皮不平衡, 雖然個酥皮唔油,但咁的比例,令人覺得很 膩。
同呢碟三元一齊上的仲有蛋撻同天鵝酥
酥皮雞蛋撻

係呀, 蛋撻都一次過上呀, 又話即叫即做? 我入座無20分鐘喎,就算唔等我就嚟食完當甜品上, 都唔洗一開波上吧。 好啦入正題, 個蛋撻微温, 明顯唔係新鮮出爐, 佢酥皮同之前的和牛酥一樣唔油, 但都鬆化, 蛋漿唔會太甜, 但無蛋香。天鵝酥, 無咩特別, 又酥皮類,都係唔油, 但唔酥脆。 一來4 件酥餅類,食到麻木晒, 都係我點菜點得唔好。

再來就係
化皮乳豬件(半份)
半份乳豬, 本人不太好乳豬,只覺個皮幾脆但又唔硬, 應該係算做得好, 友人表示全餐最好食的。
然後到套餐
文華商務午餐套餐前菜
1)前菜:燒鵝,叉燒,同埋川味蓮霧
燒鵝無咩特別,唔太肥,唔會柴,正常水平
叉燒,高質, 肉質嫩滑, 煮得夠林,又唔係肥的林,係煮到咁,唔會好乾
西班牙黑毛豬上柳叉燒皇

川味蓮霧,即係酸辣的蘋果, 味道似開胃菜

2)黑蒜海螺燉豬𦟌
黑蒜海螺燉豬展

碗湯係夠黑,但無咩蒜味,海螺幾小粒, 豬𦟌都係幾粒而且好柴, 湯好清淡。
順帶一提, 待應無幫我哋分湯🤔
3)原隻南非鮑魚扣海參
今次待應有幫我地分兩份
原隻南非鮑魚扣海參
今次個鮑魚係淋淋地,軟滑
海參都係林林地, 煮到有啲軟, 但可接受
鮑魚汁味淡

4) 欖菜肉碎炒絲苗
欖菜肉碎炒絲苗

賣相一般, 用料平凡, 呢碟炒飯要食就考廚師炒功。 但事與願違, 飯炒得唔夠乾身,食落口,有啲油, 而且料的比例又係太少,唯一可取, 味不太濃。
5)雲裳椰糖楊枝甘露
雲裳椰糖楊枝甘露

兩個字形容:死甜
芒果無味,無抽子,加左椰果

6)美點雙輝
美點雙輝

蓮蓉酥+綠茶曲奇
蓮蓉酥無特別, 綠茶曲奇無綠茶味, 口感似合桃酥

順帶再講,開茶要左烏龍茶,第一次斟出來幾香,有清清的茶味,但第3,4杯開始已經無茶香茶味

整體而言,用餐體諒不良好,食物水平沒有得高, 服務也不到位,作為一間星級酒店餐廳,只能說我期望太高

這餐飯的價錢對不起佢的服務同食物質素

2020-05-16
$900 (Lunch)
西班牙黑毛豬上柳叉燒皇
  • 蜜汁叉燒皇