2019-01-18 1996 views
朋友試過鮨月大讚,搞到我一直心思思 好想去試下。適逢踏入秋季,正好試試主廚會如何發揮時令食材,present一頓代表秋天的料理。第一個食3味拼盤。赤羽太刺身,這個魚都係第一次接觸。魚肉本身味淡,非常薄和軟,和羽毛都有幾分相似。另外有來自青森縣的河蟹,5分鐘前牠們仲係bar 枱上爬緊,然後被炸得脆卜卜。外表鹹鹹的,雖然沒有什麼蟹肉,但都有d蟹膏味。還有小食鱈魚脆片,係鱈魚乾的味,但烤到好似酥皮,配酒一流。熱氣完就可以試試厚岸蠔,上面有okinawa 海葡萄,廚師稍微用檸檬汁調味。肉質爽脆而味道淡,因為大隻而回味時間長d,口裏留有礦物味。跟住的秋刀魚刺身,看似普通魚種,但絕對深印象過蠔。銀色皮閃令令到金屬一樣。魚肉脂肪含量高,同大拖羅一樣顏色,無普通燒秋刀魚的苦味。然後有兩款吞拿魚赤身,不過都係當造的秋刀魚回味。結果焦點放在新鮮磨的washabi上,可以就咁食。到壽司有鰈魚、石首、大拖羅和海膽,由淡味到濃味,每款都有額外調味,更加凸顯每款海鮮的特點。轉到熱食,先有烤醬油秋葵。吉列金星豚鬆軟,無咩脂肪。軟骨餃子,入面的軟骨餡,簡直多到差d漏出來。烤白鱔無中式煮法咁油膩和帶泥味,魚肉保持脆鯇的

還有小食鱈魚脆片,係鱈魚乾的味,但烤到好似酥皮,配酒一流。

轉到熱食,先有烤醬油秋葵。

吉列金星豚鬆軟,無咩脂肪。

軟骨餃子,入面的軟骨餡,簡直多到差d漏出來。

烤白鱔無中式煮法咁油膩和帶泥味,
魚肉保持脆鯇的texture,和最重要無骨。

飽足到一個點,已經不能再食肉了。
剛好下一個係野菜天婦羅,粉漿超薄完全不油膩。加上秋天南瓜和蕃薯都當造,蔬果的糖份高,完全不被食油的味影響到,裡面沒有索到油之餘,仲有蒸熟的感覺。

另外時令目光魚又係極品,係九肚魚的texture但無骨,味道濃過九肚魚幾倍!

鮨月的天婦羅,可以話是香港難得我會encore天婦羅的餐廳。

最後有個明太子泡菜烏冬,辣辣地食落無咁飽。

甜點係水果和歌山富有柿,果膠豐富又清甜。

今餐真是非常難忘,廚師介紹的幾個菜式都非常深刻。朋友無介紹錯呢!
2018-11-18