2010-12-18 588 views
臨近冬至,梗係要同班兄弟食餐飯啦!不過好多出色嘅食肆已經book滿晒,而北角鳳城竟然仲有位,即刻book位,仲寫埋D預訂嘅菜式先。去到未人齊,叫D餐前小食送下酒先,叉燒唔錯,唔太腍,有咬口,不過小弟略嫌佢唔夠肥。友人話雞腳都好正,不過小弟唔啜腳趾,冇食到。大家談天說地講是非後,人齊啦!起菜!先嚟金錢雞,原來全枱大部分人都未食過金錢雞,大家都覺得好新奇。小弟細個跟老豆都食唔少,D童年回憶即刻返晒嚟!呢度D金錢雞都唔錯,如果舊冰肉厚DD就更正!再嚟係煎藕餅,大家一致讚好。熱辣辣,表面煎得香脆,鯪魚肉夠彈牙,加埋爽口嘅蓮藕粒,又係送酒嘅佳品。鍋貼大明蝦脆口嘅食物自然受歡迎,大蝦夠彈牙,不過用千年油炸嘅麵包,始終有D油「益」味。金錢蟹盒最有期望嘅一味,通常都係最失望嘅!油浸嘅蟹盒,雖然香脆,不過咬一啖,成口油。而且唔見有蟹肉,只有少量蝦肉,有D搵笨之嫌,老婆嗰舊仲有多條蝦鬚,真係唔多掂!主菜嚟喇!煎釀鯪魚,其實同藕餅差唔多,只不過有D汁。小弟都係鍾意煎藕餅多D。紫薑彭公鵝超正!隻鵝夠肥大,鵝肉夠入味,個汁酸酸甜甜,好開胃,大家唔湊米氣嘅都忍唔住要叫碗飯嚟撈汁。最後要個焗布甸埋尾,布甸唔太甜,啱
叉燒

友人話雞腳都好正,不過小弟唔啜腳趾,冇食到。
大家談天說地講是非後,人齊啦!起菜!先嚟金錢雞

金錢雞

再嚟係煎藕餅

煎藕餅

金錢蟹盒

金錢蟹盒

主菜嚟喇!煎釀鯪魚
煎釀鯪魚

其實同藕餅差唔多,只不過有D汁。小弟都係鍾意煎藕餅多D。

最後要個焗布甸
埋尾,

西米蓮蓉焗布甸

布甸唔太甜,啱晒大家嘅口味,不過嗜甜嘅小弟就覺得爭D,而且唔夠香滑,食唔返以前舊式酒樓用玻璃兜焗嘅蓮蓉布甸,不過都已經算唔錯!
食物有一定嘅水準,不過最緊要係成班兄弟一齊有講有笑,一齊摸住酒杯底,食餐好嘅,真係此刻無價!

2010-12-17
叉燒