2016-09-13 5410 views
今日同個女仲有朋友係k11換禮品兼行下街,見到轉灣轉灣再轉灣有間餐廳!望下個名!咦,我近日係instagram見到好多朋友去呢間食,而見到啲甜品好靚嫁~就入咗去試下佢囉!問咗店員,佢推介咗幾款菜比我哋~一齊去片先有六片兩款麵包~其中一款有提子,我覺得甜甜地好食啲;而另一款無~哎啊~呢個西瓜沙律好特別丫 賣相顏色又靚!兩款水果都浸咗話梅水,食落咸咸地嫁!西瓜食落比較清啖,無咁濃話梅味,西瓜清甜重啲!反而黃蕃茄好濃味,因為黃蕃茄本身有酸味,配搭話梅水就比較出色啲!食嘅時候我覺得西瓜加埋蜜糖麥米同水牛芝士就比較好食,因為清甜啲而有少少奶味又有蜜糖香!一上就見到好多蟹肉,仲有一大pat蟹膏! 睇見都開心~高湯原來就係木魚湯! 好清好香好有魚香味,配搭蟹肉同蟹膏係好鮮嫁!但係個湯只係微暖,而個飯又唔夠熱,食落仲有啲生米嘅感覺~ 忽然覺得好難食~破壞咗成個感覺厚燒豬腩肉配檸檬薏米首先,我個人好唔中意餸菜唔夠熱,冷氣吹兩吹就凍冰冰,鯨到硬哂!又唔係冷盤,叫人點食??一嚟就乜都唔理食咗個腩肉先!微暖 但好彩味道唔差!有豬味 有肉汁 唔老,因為佢太厚,所以係先煎後焗! 肉質唔算太肥,一層瘦一層肥~好有口
問咗店員,佢推介咗幾款菜比我哋~
一齊去片先
bread n butter
watermelon
哎啊~呢個西瓜沙律好特別丫 賣相顏色又靚!
兩款水果都浸咗話梅水,食落咸咸地嫁!
西瓜食落比較清啖,無咁濃話梅味,西瓜清甜重啲!

crab rice
crab rice
一上就見到好多蟹肉,仲有一大pat蟹膏! 睇見都開心~

pork belly
厚燒豬腩肉配檸檬薏米

一嚟就乜都唔理食咗個腩肉先!
微暖
但好彩味道唔差!
有豬味 有肉汁 唔老,因為佢太厚,所以係先煎後焗! 肉質唔算太肥,一層瘦一層肥~好有口感
有檸檬薏米作配搭 中和番肉嘅肥膩感,食落更清新! 而薏米好有咬口,一粒粒好彈牙!我第一次食呢啲,所以覺得好得意
薏米有落cream,好香奶味!
仲有大蔥,配搭上嚟好清新!
herb tea pink rose and buck wheat
有個漏斗計時,因為焗得唔夠時間,啲麥又唔出味~
玫瑰麥茶 飲落好重麥味但飲唔到玫瑰味!但係會聞到有玫瑰味~ 幾好飲嘅~ 一壺都有四杯~
2016-09-12
bread n butter