2019-09-11 690 views
上網睇到La Famille講究食材質素 不添加任何化學香料和色素再配合獨有製作手法来突顯蛋糕的Q潤口感和原材料的美味 就是La Famille戚風蛋糕美味的秘诀 Simple is the Best! 講到錦就要去睇下 人地店背後既理念啦 佢開左好幾間分店 今日我就選擇黎到Ifc mall三樓既分店 都幾容易搵到 店面好光猛 每個戚風蛋糕都用上保濕玻璃罩 呢個設計幾細心同特別 新口味日本完熟蜜瓜🍈($60):表面有幾粒好甜好香既日本蜜瓜 再加試蜜瓜皮做裝飾 就會得知佢係用左網紋哈密瓜 蛋糕口感好濕潤 鬆軟而不膩 最特別係忌廉竟然係送入面 同埋食得到係日本北海道新鮮忌廉既味道呀 感覺清新宇治抹茶椰香🍵🥥($60):兩個花花型既忌廉份外突出 充滿左椰子同埋奶既香味 加試用左京都宇治抹茶既醬鋪左係蛋糕表層 一啖醬一啖蛋糕 濃厚既綠茶味充斥住成個口腔 而椰子味就淡淡尾隨綠茶味而出黎意式香草奶凍🍼🥛($54):用藍莓圍住個奶凍就好似縮細左既生日蛋糕錦 一切開中間奶凍向下流 奶凍香滑重奶味又唔會太甜 藍莓同奶凍既甜 相付相乘 缺一不可 整體甜而不膩 值得一試英國🇬🇧伯爵茶☕️($54):上面放左
 講到錦就要去睇下 人地店背後既理念啦 佢開左好幾間分店
每個戚風蛋糕都用上保濕玻璃罩 呢個設計幾細心同特別

新口味日本完熟蜜瓜🍈($60):

宇治抹茶椰香🍵🥥($60):

意式香草奶凍🍼🥛($54):

英國🇬🇧伯爵茶☕️($54):
上面放左粒馬卡龍最吸引眼睛👀 外脆內軟既口感 十分好味 伯爵茶茶香味濃 食完會淡淡地充滿口腔 愛茶既朋友可以一試

最後 士多啤梨巴伐利亞🍮($49):
絕對係一件賞心悅目既仙女甜點 佢上層有透明啫喱包裹住花瓣同埋水果 呢個有紅桑子 藍莓 士多啤梨等等既水果 下層就係士多啤梨味既慕絲 口感非常滑溜 士多啤梨味甚濃 又睇得又食得 打卡影相一流

總結:
-細心既設計的用上玻璃罩將蛋糕保濕