2017-09-20 3879 views
今日實在係超級眼訓加超級肚餓,好彩有屈小姐試衫,係賴生面前轉下圈,令佢眼前一亮,先精神番D!!更好彩既係,屈小姐比賴生更早肚餓,所以早D食DINNER!!為左調查一下第時跑步既路線+跑步後食D咩補充,我地黎到中環威靈頓街既Healthy Chicken! 一間list晒所有Calories既舖頭,等我地跑完步都可以安心食,份量又好大,健康低卡又飽肚,可以安心食!!黎到中環威靈頓街,見到大大隻雞同綠色門口就係嫁啦,而入面既侍應都係外國人黎嫁,雖然佢地係外國人,你可能有心理準備要講英文,但賴生係外面睇緊食咩既時候,佢地居然用流利既廣東話問賴生想食咩,好厲害呢!真心要讚一讚當然賴生都唔客氣用番廣東話同佢地溝通啦!不過呢間舖其實主打外賣,所以無乜位坐,得一張吧檯可以容納到5個人坐,坐得就唔算太舒服,而且...有d熱,即使佢檯面有放幾部風扇仔,賴生都唔敢開,因為痴晒塵,一開吹入d野食度點算!!!睇完個menu之後,賴生同屈小姐都有決定啦....就同個侍應講要一個雞脾餐同一個三文魚餐啦,個侍應隨即好純熟咁拎盒三文魚出黎,慢慢夾入去個飯盒度,一塊,咦,兩塊?,咦?? 仲有多塊,成三塊咁多呀!! 超正

真心要讚一讚
當然賴生都唔客氣用番廣東話同佢地溝通啦!

睇完個menu之後,賴生同屈小姐都有決定啦....
就同個侍應講要一個雞脾餐同一個三文魚餐啦,個侍應隨即好純熟咁拎盒三文魚出黎,慢慢夾入去個飯盒度,一塊,咦,兩塊?,咦?? 仲有多塊,成三塊咁多呀!! 超正,事關屈小姐係鰂魚涌食另一間分店既時候,三文魚餐係得一塊嫁咋
,跟住佢就問我地要咩飯,賴生就揀左一個蕃茄飯同一個糙米飯,但佢好好人,問埋我地要唔要試菠菜飯同埋要唔要豆
,咁好,梗係要啦~~~所以話,賴生幾時都話,出街帶住屈小姐(靚女???)係有著數既
 (屈小姐:其實唔關事......)

屈小姐之選
三文魚沙律配是拉差辣椒醬
1) 三文魚沙律餐:3.5⭐️

好似之前咁講,呢間真係好抵食,呢個餐有多人地3倍既三文魚呀!! 不過三文魚既質素就差好遠啦,另一間就即煎即整,呢間就一早整定,除左凍左d之外,有d腥同埋overcook,肉質超實....

賴生之選:
雞脾沙律配芫荌沙律醬

雞脾沙律餐

2)雞脾沙律餐: 4⭐️
隻雞脾大到同個盒一模一樣,真係拎黎打人,何止牙骹軟,打甩都仲得啦
!! 雞脾就比三文魚好味好多啦~~入味,雞肉又滑又多!!加埋林林種種既配料,超抵食!!

仲有好多新鮮既沙律菜,大量粟米,令成盒沙律飯好甜好好食,加上又有大量蕃茄粒同黑豆,酸酸甜甜又有黑豆味中和D甜味,味道層次超豐富!!可謂集抵食、健康、好味於一身!

至於飯底既選擇
1) 蕃茄飯:4.5⭐️
酸酸甜甜幾好味!!好夾個沙律食既
2) 菠菜飯:4⭐️
菠菜醬拌飯既味道,味道得宜
3)糙米飯:3.5⭐️
健康之選,味道就冇乜嫁喇~~因為冇調味麻

沙律醬:
1) 芫荽醬:2⭐️
都冇芫荽味既....,純粹叫有 Pat醬加落去令個沙律濕d,易入口d,就健康角度黎講,唔加仲好
2)是拉差辣椒醬 (中辣) :4⭐️
呢個就唔同啦,有好明顯既辣味,沙律醬既甜味又中和番,令佢唔會太辣,加落沙律度食,味道層次更豐富!

好彩我地今次有黎到睇一睇呢間舖,等我地第時跑步多間選擇,不過要注意一下衛生情況,如果唔係,下次我地應該都係拎走食多....haha!!

P.s. Healthy Chicken 會係2017年9月尾至10月頭裝修,希望可以改善下環境啦~ 我地會再番黎嫁!如果做到鰂魚涌店咁就好啦

#沙律怪
#菜怪
#健康控
#容易肚餓既體質
#去完旅行個胃撐大左

#要開始減肥啦!!努力!
#太好啦!!搵到答案又搵到一間可以食既野
2017-09-16