已經幫襯左呢間既車仔麵好幾年了,記得當初無咩電視雜誌報導,根本唔知有幾好味,只係純粹咁岩行過入去試,點知一試就愛上 雖然都幾多餸揀,但初初我只係試最basic既魚蛋、蘿白油麵,後來又試左門口推介既甜酸齋、魷魚,之後又試佢既雞翼、冬菇、墨魚丸,所以依家好多時去到都已經有心水: 雞翼/墨魚丸/甜酸齋+生菜+油麵+辣 雞翼...佢d雞翼係滷水雞翼黎,仲要滷得好夠味,唔會一味死咸或唔夠味 (不過有時雞皮上會有小小幼毛,要小心) 墨魚丸...佢d墨魚丸係有d墨魚粒響入面既,唔同平時車仔麵食開果d,所以好有墨魚味又有咬口,仲要大大粒,本人非常推荐 甜酸齋...雖然酸齋配車仔麵好似怪怪地,但佢d甜酸齋係仲有少少脆口,加上酸酸甜甜,配車仔麵上黎又幾夾 油麵...個人覺得車仔麵係要配油麵至夠地道,除非d油麵好難食我先會叫其他麵,而佢地既油麵就好正,唔太油之餘仲略帶煙un彈牙,所以我去到必點 辣醬...類似沙嗲醬既野黎,小小辣之餘帶有甜味,加入碗麵一齊食可以話係神來之筆 我唔係成日影相,所以呢幅相已經差唔多兩年前影落,但味道同上個月食既一樣好味,只係價錢已經加多左(相中呢碗2012年要 $22

(不過有時雞皮上會有小小幼毛,要小心)

我唔係成日影相,所以呢幅相已經差唔多兩年前影落,但味道同上個月食既一樣好味,只係價錢已經加多左(相中呢碗2012年要 $22,2014年要 $28了),不過今時今日黎到2014年仲可以響灣仔金鐘呢頭廿幾三十蚊就可以食到個飽飽lunch,夫復何求?

(雖然呢幅相果pat醬有d 核突,但絕對係正野黎的,只係加太多既話食完會有小小口渴
Other Info. : 雖然要立食,但lunch hour都有幾多女仔企響度食架~ 另外,麵類如果無講明要大/中/細份量既話,老闆會俾細你,所謂細份量,其實同平時車仔麵食既份量差唔多架咋,所以一般加埋其他餸都夠食,男仔十個有5,6個都只要細份量~
2012-03-17
  • 沙爹醬