sandy_meow
隱藏版的正宗意大利薄餅!
sandy_meow
Level 3
2018-05-14
Follow
今次又黎到觀塘搵食,有人成日話想食pizza但香港部分餐廳都做得唔夠好食或偏向港式口味,pizza連鎖店我已經有接近3年無食過,唯有搵下仲有無其他經濟少少又正宗既pizza啦!

呢位Mario先生好易搵,就係駝駱漆大廈!裝飾係新式快餐店但間格幾chill,食下pizza飲下酒都幾正!

晚餐時段有散叫意粉、沙律、小食或2人/ 4-6人 combo set,另外有自制印度咖哩及naan,除左一般汽水仲有好多唔同飲品、啤酒、紅酒白酒,環境都唔錯!

Combo set包左一個14吋薄餅、一個小食(可揀各款沙律/ 意粉/ 雞翼)、2罐汽水,老實講,如果揀意粉既話,呢個set絕對夠3個人食!因為pizza幾大份架!套餐價錢係$188至$228之間,視乎揀邊款pizza,好抵食呀!3個人share都係平均$70左右咋!味道又如何呢?

首先有Cesar Salad,裡面有烚蛋、煙肉,若煙肉脆既話會更正,生菜都幾大份,醬汁係分開既,上面刨左Parmesan cheese,作為健康既頭盤先。

Caesar  Salad

等左10分鐘主角Italian Sausage Pizza出場了! 焗得外皮顏色好靚!配料有好多,有意式腸、燈籠椒、mozzarella cheese同埋4款菇!小心熱親,一拎起食已經燙親手指!

Italian  Sauage  14’  Pizza

咬落好好味!好食到少有地食左3大件!pizza皮有彈性而厚度唔過厚又唔係薄脆一陣風,種種配料既口感加上溶溶地既芝士會食到漏汁!呢度既pizza 好方便同朋友happy share,有個紙兜比你裝住,食得更方便!意式腸鋪滿每個角落,呢款腸唔係平時食開既香腸切開一片片,而係好似肉碎質地咁,用左好多超香既香料調味,食落好濃味,搵到有茴香籽,唔怪得咁重香料味!稍有偏鹹但好彩其他蔬菜中和返~4款菇我食到好似係秀珍菇、蘑菇、茶樹菇、杏鮑菇,原來除左磨菇,其他菇放係pizza都同樣咁夾!佢既pizza無用過分大量既蕃茄膏鋪底,檯面有芝士粉及辣椒粉自行添加,落左辣椒粉好惹味,都幾辣下!食辣既要試下加辣椒粉!

Italian  Sausage  14’  Pizza

為食既我地又點會就咁滿足?忍唔住再黎多個小食雞翼,$65有8隻好抵食!好入味又多肉,不過同我地想像中有D唔同,以為係煎/炸雞翼, 呢款煮雞翼偏向中式,如果外皮脆身相信會更吸引!相信食得雞翼就預左係邪惡🙈

Chicken  Wings  8 pcs
  Chicken  Wings  8 pcs

雖然位於觀塘係幾偏僻,不過佢既pizza確實令人幾回味!尤其佢焗得外皮脆脆地又真係用pizza麵粉,唔會偏向香港口味似食麵包或者加芝心批,相信大廚一定有多年做正宗薄餅既經驗,可以拿捏焗既火候剛剛好!比部分西餐廳做得正宗得多~即使網上外賣平台叫外賣值得試呢間既薄餅!呢度仲照顧埋附近上班人士有lunch set,仲要tea time既pizza買一送一會唔會太抵!?

Like
Ratings