2018-04-25 2723 views
自從兩年前食嗰一頓私房菜之後,我就一直念念不忘想再次去食。最近有朋友推介一間位於觀塘工廈的隱世私房菜, 好,一於約埋老友齊齊去揾食。呢間私房菜其中一個好處在於兩人都可以幫襯, 唔似出面起碼要四位先可以入座, 對一般情侶或夫婦嚟講就非常方便。我們好穩陣於三星期前電話預約,店家即透過WhatsApp傳來多款套餐提供選擇,由於朋友最鍾意食海鮮,所以最終亦都揀了一個四人份量$1740嘅海鮮套餐。我們準時七點半抵達, 以為私房菜會冇乜人食嘅觀念原來係錯嘅,事實上當晚都幾旺場, 不停有人入座,而且還有隔離鋪位, 看來這裡都幾受歡迎。主菜陸續呈上,碟碟都正。香芒沙律大蝦球---賣相精緻恍如藝術品, 芒果肉厚清甜, 鮮蝦爽口彈牙,加上士多啤梨青提藍梅及沙津菜配合,味道可口醒胃,一上來就胃口全開。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇---呢個係本人最愛食物之一, 蟶子比手掌還要大, 廚師手藝亦拿捏得很準繩, 蒜蓉味充分滲入粉絲當中, 而蟶子嘅鮮味亦被粉絲充分吸收,味道頂瓜瓜,真係想再來多一碟呵呵。薑蔥炒大肉蟹---這款菜式亦不得之了,一上枱就香味四溢令人食指大動, 肉蟹大隻而且夠晒新鮮, 肉質鮮甜厚實,食落啖啖肉而不會水汪

主菜陸續呈上,碟碟都正。

香芒沙律大蝦球

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

薑蔥炒大肉蟹---這款菜式亦不得之了,一上枱就香味四溢令人食指大動, 肉蟹大隻而且夠晒新鮮, 肉質鮮甜厚實,食落啖啖肉而不會水汪汪,配上薑蔥炒法香口惹味,話咁快就KO一碟。

薑蔥炒大肉蟹

生煎東星斑---東星斑剛剛煮熟就即時上桌, 魚肉嫩滑唔嚡而且沒有腥味,魚皮咬落仲好脆口,味道不俗, 就連其中一位唔多鍾意食魚嘅朋友都大讚好味。

生煎東星斑

白胡椒爆炒南非鮑魚---以往食開嘅鮑魚多數是果皮清蒸或薑蔥去炒, 而這裏就用白胡椒爆炒, 煮法少有獨特,微辣嘅白胡椒配上煙韌嘅鮑魚口感豐富美味,而且南非飽魚亦很新鮮,教人一食就愛上。

白胡椒爆炒南非鮑魚

江南百花雞---第一次食呢款菜,原來係將蝦膠釀係雞肉上面,都幾特別,蝦膠夠哂爽口彈牙,雞肉鮮嫩唔油膩,食落啖啖肉好滋味。

江南百花雞

上湯浸時菜---食咗咁多海鮮,係時候食返d清清地嘅菜,白菜仔夠晒時令當造,加入適量菇類就更加鮮味,簡簡單單都唔錯。

上湯浸時菜

招牌御膳炒飯---招牌妙飯大大碟非常足料,配上煙煙靭韌的帶子都唔錯,飯粒分明而且乾身,最重要係唔油膩,抵讚。

招牌御膳炒飯

芒果布丁---最後食埋呢款至愛的香滑芒果布丁簡直完美。

芒果布丁

值得一提是這裡縱使沒有華麗佈置,但是御膳有的是廚師的精心手藝及新鮮食材,再加上侍應服務週到,一頓飯已換了數次新淨碟子招呼細心,期待下一次再來食過。

2018-03-23
香芒沙律大蝦球