2018-10-08 150 views
唔經過真係唔知,原來眾多甜品店包圍嘅希雲街後面嘅加路連山,竟然隱藏左間米芝蓮推介嘅Jo拉麵,鍾意食拉麵嘅我梗係唔會錯過啦。我同朋友分別叫左個特制沾麵加叉燒木耳,蒜油豚骨拉麵,一分葱花牛舌同杯氣水。特制沾麵有冷熱選擇,而我就對熱嘅比較感興趣,本以為熱嘅麵會係麵質方面比較失色,點知熱粗麵同樣好有彈性,唔驚整凍湯之餘麵質亦相當有質素。加上粗麵嘅掛湯能力高,配埋味道濃郁嘅木魚豚骨湯,就更加無得彈。叉燒係半肥瘦嘅,瘦嗰邊嘅肉唔會好粗糙,脂肪部分令我見識到咩叫齒頰留香。沾麵有半隻半熟蛋,雖然唔算好流心,但係蛋白入面都好滑。不過沾麵係無木耳嘅,鍾意食嘅就要額外加錢買啦。同埋可惜嘅係湯係無得加熱,要keep到啖啖都夠熱就要食快啲啦。朋友叫嘅蒜香豚骨拉麵味道都唔錯,七分蒜香三分油香。油香並唔單單係麻油,而係會見到一粒粒炒香左嘅芝麻係湯入面。拉麵用嘅係幼麵,麵質相對較淋,叉燒嘅水準穩定,有木耳椰菜等配料。而葱花牛舌就係必定回購嘅美食,牛舌有咬口得黎唔會咬唔開,黑椒嘅辣同鹽嘅咸味調較得合適,淡淡嘅葱香再加上少許嘅檸檬汁令食物更清新同鮮味。可樂其實如果夠凍嘅話到到都一樣,不過如果佢嘅食用水可以加返啲檸檬落去就

特製沾麵

蒜油豚骨拉麵

葱香牛舌

可樂其實如果夠凍嘅話到到都一樣,不過如果佢嘅食用水可以加返啲檸檬落去就可以清一清麵嘅濃味,咁就無咁易食膩。
可樂
特製沾麵