2015-09-03 10281 views
今年生日飯食自助餐!重要係食出名好食的intercontinental! 巧開心呀~^_^餐廳喺lobby落一層,有長長的自助餐食物枱。我地坐餐廳較入的位置,雖然離食物區比較遠,但較為清靜!一樣睇到靚靚維港景!坐低先叫杯welcome drink,可以選fresh juice,soft drinks or wine。冷盤好多選擇,龍蝦、長腳蟹、翡翠螺、青口、大蝦魷魚通通都有,不過最吸引嘅當然是龍蝦!龍蝦肉質鮮甜彈牙而且啖啖肉, Encore左幾次,真係好正!salad bar嘅選擇相對較少,不過有隻自製葡萄蜜糖沙律醬不錯!另外Parma ham配蜜瓜也是必吃的!壽司好多選擇,見到openrice有人post帶子刺身,可惜今日冇。不過有海膽補返數!和牛壽司也不錯吃呢!啲壽司好多飯啊,食完已經半飽!!!到熱食,最受歡迎的是海鮮燕窩燉湯,幾乎每檯都有攞!飛驒牛漢堡可以一試,不過食完都幾飽,同人share一半最好!日式串燒麻麻哋,可以skip。鵝肝多士又係必吃!多士超脆而且有大大舊鵝肝呢!仲食咗個鮑魚帶子拉麵,但係點解我嗰碗兩粒都係帶子?說好的鮑魚呢?我發現多八點幾開始,某d食物會限量供應。例
Welcome drink- Mango juice
冷盤
海膽
和牛壽司也不錯吃呢!啲壽司好多飯啊,食完已經半飽!!!
到熱食,最受歡迎的是海鮮燕窩燉湯,幾乎每檯都有攞!
海鮮燕窩燉湯
鵝肝多士
仲食咗個鮑魚帶子拉麵,但係點解我嗰碗兩粒都係帶子?說好的鮑魚呢?我發現多八點幾開始,某d食物會限量供應。例如甜蝦壽司原本有兩隻甜蝦,後來變成得一隻。海膽飯原本有兩粒,之後又得返一粒。比佢呃左😞
鮑魚帶子拉麵
熱食仲有鱸魚和燒牛肉看起來都不錯,不過真係太飽食唔落!轉戰甜品甜品好多樣化,中式西式都有!啲蛋糕全部都好吸引,可惜太飽只係選左兩個來吃。
強烈推介earl grey buttercream cake!鍾意食earl grey同cream嘅一定啱食!好食到飛起!仲有覺特濃朱古力蛋糕,朱古力味濃得來唔苦!我平時唔鍾意食朱古力都覺得超正!gelato雪糕試咗紅豆綠茶味同Wasabi味~紅豆綠茶完全唔甜,仲有粒粒紅豆!Wasabi味好驚喜,細啖食食到Wasabi味但唔覺得辣,大啖食就會覺得有啲攻鼻,好新奇嘅口味!
食食吓竟然仲有生日蛋糕,個蛋糕出邊冇得攞架!仲有生日牌添!開心開心!habour side d嘢食的確不錯,不過價錢有點貴,真係要生日或者慶祝呢啲大日子先至捨得食呢!
Celebration
Birthday