香港唔似日本咁周街都係複合型商店,所以遇到位於銅鑼灣嘅base 8,比我感覺幾驚喜!呢度結合咗Café、餐廳、美甲店及髮型屋於一身,無論鍾意食嘢或打扮嘅人,都可一一滿足,好有表參道店子嘅感覺!😝​店內裝修偏向工業風格,黃銅、水泥及灰調鐵片,簡約中帶點粗獷味。其中,我勁鍾意店內多幅由透明磚砌成嘅仿冰牆,睇落去十足北歐嘅冰屋!行完街熱辣辣,見到咁嘅冰牆,感覺真係特別消暑呢!​食物方面,今次就去咗二樓餐廳試Set Lunch!人均價位都係150左右,無加一,可喺餐湯/沙律/主食及甜品中任選3款,以CWB嚟講唔算貴。此外,食物質素亦比預想嘅好,如果份量再多啲,咁就更perfect了!​✦ 紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​上枱嗰下勁香椰子味,我同某肥豬都覺得被驚艷了!無諗過紅菜頭嘅青澀感同椰子係勁夾!飲上口好順滑,重椰香,個人嚟講超鍾意!​​✦ 雜菜沙律‧腌紅檸菜‧飛魚籽(套餐奉送)​略嫌沙律嘅醬汁偏酸,不過個飛魚籽, 比平時常食到嘅蟹籽大顆少少兼硬身啲,伴隨著沙律食,每一口都pop聲,口感又幾唔錯!​✦ 日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬 HK$148​食物亦比想像中有質素,比如呢款經過慢煮嘅佐賀豬扒,
紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​
✦ 紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​
雜菜沙律‧腌紅檸菜‧飛魚籽(套餐奉送)​
✦ 雜菜沙律‧腌紅檸菜‧飛魚籽(套餐奉送)​
日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬
✦ 日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬 HK$148​
食物亦比想像中有質素,比如呢款經過慢煮嘅佐賀豬扒,切開肉質爽嫩,肉汁滿滿,每啖充滿美味嘅穀氨酸物質,令人難忘!​
✦ 烤無骨法國春雞(半隻) 配菠菜蕃茄沙律 HK$168​
廚師去除春雞嘅骨,食上口啖啖肉幾過癮!😝春雞經過香料醃製,肉雖然不多,但非常惹味,配搭酸酸地嘅菠菜蕃茄,成件事夠開胃。​

方塊芝士蛋糕
✦ 方塊芝士蛋糕 HK$88(套餐奉送)​
由於無咗原裝嘅切餅,所以店家換咗呢款方塊芝士蛋糕比我。呢款方粒芝士蛋糕,味道介乎芝士蛋糕及意式凍餅之間,質地唔會太濃重,一口一粒,幾方便。​
2021-06-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
紅菜頭椰子湯(套餐奉送)​
日本佐賀豬扒‧新薯‧阿根廷青醬