Ngtm1986
Ngtm1986
Level 4
2025-08-17
Follow
最近喺銅鑼灣覓食嘅一次精彩體驗。今次嘅目的地,係位於登龍街Midtown 27樓,一間名號玩味十足嘅火鍋店——「去滾」。聽個名就知佢行嘅係跳脫又帶點懷舊嘅港式風格,誓要喺火鍋紅海中「滾」出名堂。

餐廳裝潢大玩七八十年代霓虹燈風格,牆上掛住唔少啜核嘅廣東話slogan,玩味十足,成個環境闊落得嚟又充滿格調,坐得舒服。 今次我哋一行人,點咗滿滿一檯嘅招牌菜,由湯底、配料到小食甜品都冇放過,務求要試真啲呢間人氣店嘅功架。

湯底:

打邊爐,湯底就係靈魂。我哋揀咗四個鍋,一次過試勻四款鎮店之寶:

四香重慶老火鍋 & 密密翻啅沙嗲湯
四香重慶老火鍋一上檯,嗰股麻香辣勁已經撲鼻而來,湯色紅亮,入面滿佈辣椒乾同花椒,未食已經feel到佢嘅威力。呷一啖,麻勁同辣意喺舌尖爆發,但又唔會死辣,反而係層次豐富嘅香料味,用嚟涮肉類最惹味。而另一鍋嘅密密翻啅沙嗲湯,就係港式火鍋嘅經典昇華。湯底極之濃稠,花生香氣濃郁到化不開,入口順滑,甜鹹交織,仲帶少少微辣,無論涮咩都咁夾,尤其係牛肉同響鈴,簡直係天作之合。

原個椰子雞湯 & 蕃茄豬骨薯仔湯
想清潤啲,呢個組合就啱晒。原個椰子雞湯係近年大熱嘅湯底,店員會喺席前將原個椰青水倒入鍋,再加入椰子肉同雞件。湯頭清甜無比,椰香四溢,雞肉嫩滑,打邊爐前先飲返兩碗湯,暖胃又滋潤,絕對係必做嘅儀式。 至於蕃茄豬骨薯仔湯,就係家嘅味道。 睇落平平無奇,但味道充滿驚喜。蕃茄嘅酸甜完全融入豬骨湯嘅濃郁之中,薯仔炆得夠腍,索晒湯汁精華,係一個大人細路都鍾意嘅溫和之選。

重頭戲:頂級鮮肉與生猛海鮮 🥩🦐

火鍋嘅主角,始終係配料嘅質素。「去滾」喺呢方面絕對冇令人失望。

牛肉雙絕:特級即日新鮮街市肥牛,單睇「即日新鮮」四個字已經係信心保證。肥牛嘅油花分佈均勻,色澤紅潤,輕輕一涮,肉質軟嫩,牛味香濃,入口即溶嘅感覺真係冇得輸。而潮汕手切牛頸脊就係另一種極致,牛頸脊出名肉味濃郁,人手切得夠厚身,食落帶少少嚼勁,口感同牛味都比一般機切肥牛更上一層樓,牛魔王必點!

海鮮盛宴:海鮮最緊要夠「鮮」。今次點嘅東星斑片晶瑩剔透,魚肉涮完依然完整,入口鮮甜嫩滑;肥美桶蠔隻隻飽滿,海水味濃郁;潮汕南澳噴水鮮魷爽口彈牙;而九節蝦上檯時仲非常生猛,肉質鮮甜爽脆,一食就知係靚貨。

其他肉類及配料:黑毛豬豚肉肉質細嫩,油香十足,冇豬羶味,質素拍得住牛肉。 脆爆響鈴係火鍋標配,喺沙嗲湯度浸三秒,半脆半軟,索晒湯汁,邪惡又美味。

匠心手作:丸餃與小食見真章 🥟

一間好嘅火鍋店,連手打丸同餃子都唔會馬虎。

手打丸三兄弟:牛B子手打牛丸、哈波子手打蝦丸同潮汕彈彈墨魚丸,全部都食得出係心機之作。牛丸肉汁豐富,牛味濃; 蝦丸見到粒粒蝦肉,鮮甜彈牙;墨魚丸墨味突出,口感紮實。
自家製餃子:三款餃子各有特色,沙嗲牛肉洋蔥餃嘅配搭新穎,惹味香口;鮮肉韭菜餃同鮮蝦餛飩就係經典之選,餡料飽滿,皮薄餡靚。
佐酒小食:未開波前,先嚟兩款小食。鬼佬中出(蝦膠釀油炸鬼)個名夠晒鬼馬,炸到金黃嘅油炸鬼中間釀滿彈牙蝦膠,外脆內軟,口感豐富。金甲炸魚皮亦係必點,魚皮炸得香脆,均勻咁掛滿鹹蛋黃,鹹香惹味,令人食到停唔到口!

甜蜜句號:古法流心甜品 🍮

食到尾聲,當然要用甜品作結。流沙芝麻球同流心糍粑都係水準之作。芝麻球外皮煙韌香脆,一咬開,入面嘅黑糖漿同芝麻餡即刻湧出,香甜軟糯。糍粑煎得外脆內軟,同樣有流心效果,為呢一餐畫上完美句號。

總結:物有所值嘅港式火鍋盛宴 👨‍⚖️

總括而言,「去滾」絕對係一間誠意十足嘅火鍋店。由玩味嘅懷舊裝潢、用心製作嘅湯底、頂級新鮮嘅配料,到創意十足嘅小食,每一個環節都睇得出佢哋嘅堅持。 價錢雖然係中高檔次,人均消費約$400-$800,但食物質素同整體體驗絕對物有所值。 無論係朋友聚會定係家庭聚餐,想喺銅鑼灣搵返一場活色生香嘅港式火鍋體驗,「去滾」絕對值得你「滾」一趟!
Like
Ratings