2018-11-29 1390 views
今晚同朋友想慶祝一下,係Openrice見到呢間餐廳好似唔錯,於是就book位試下。餐廳燈光柔和,到達時都見到不少情侶正在用餐。廚房採用開放式廚房,可以看到廚師的煮法。餐廳店員主要都是講英文的,所以如果想食就要留意一下。看過餐牌後,店員為我們介紹了一款紅酒一款白酒,另外我們亦點了幾款菜式。紅酒Tempranillo,非常易入口,唔會"拿"喉,還有少少的果香味。白酒Airen,很適合女仔飲用,甜甜地唔會好苦,果香味都幾出!Parma e Melone,巴馬火腿配上蜜瓜,巴馬火腿咸度及厚薄都適中,再配上鮮甜多汁的蜜瓜,令人回味!Chicken Tenders,炸雞柳,雞柳不會炸到好乾,還有肉汁,還可以食到雞肉的鮮味,附有他他醬可以點,但個人覺得就咁食已經好好味!Scallops,帶子同埋附有食落似糯米質感的配料。帶子煎得剛剛好,很彈牙!下面白色的配料食落除左似糯米質感,仲好似食緊D魚子咁!味道有D似薯蓉,好有口感!旁邊仲有紅椒味的醬料!呢個菜式幾特別!Fattuccine alla Bistecca,牛扒羅勒醬扁意粉,出乎意外地好食,牛扒煎到大概7成熟,鎖住了肉汁。咬落去外邊脆脆地,內裡鬆

Parma  e  Melone

Chicken  Tenders

Scallops

Fattuccine  alla  Bistecca
Fattuccine alla Bistecca,牛扒羅勒醬扁意粉,出乎意外地好食,牛扒煎到大概7成熟,鎖住了肉汁。咬落去外邊脆脆地,內裡鬆軟。意粉是用羅勒醬整的,味道剛剛好。再配有多汁的車厘茄,完美!

Cream  Spinach
Cream Spinach,忌廉蘑菇菠菜,每次食西餐都會想食,呢度既菠菜唔會整到好cream,少了一份好滯的感覺。但仍食到好濃既忌廉蘑菇味道,而且上菜時仲係熱辣辣!

Tiramisu
Tiramisu,又係估唔到咁好味!睇落好似平平無奇,但味道非常出色。cream不會好漏,咖啡粉同酒味剛剛好,食落軟綿綿,有豐富的口感。

總括黎講,呢間餐廳服務很好,店員會主動加水,而且態度熱情。食物質素很好,上菜追度會因應你食野既追度而上,而且熱辣辣!一定會再同朋友黎試下其他菜式!
2018-11-27
Parma  e  Melone