2017-08-30 448 views
食過鉄人旨花嘅omakase覺得唔錯,呢次就嚟試試佢哋嘅鐵板燒。同上次嚟相比,環境無大改變,都係分咗omakase同鐵板燒兩個區域,另外仲有啲獨立房。日式鐵板燒係食客圍住半圓形鐵板燒檯而坐,師傅就企晌另一邊中間位烹調食物。我覺得食omakase同鐵板燒,除咗享受美食之外,欣賞師傅處理食物嘅過程亦係重點之一。所以除非同行人數比較多或其他原因,如果唔係坐壽司吧或鐵板燒檯真係會開心啲。當晚有幾款套餐,我哋就揀咗伊勢海老鐵板燒二人前。兩款前菜,都幾開胃。然後,師傅就即席烹調銀鱈魚,佢先將銀鱈魚同櫻花葉兩面煎香,淋咗西京味噌醬後就用火槍燒呀燒,場面都幾壯觀。煎過嘅櫻花葉薄脆又有少少鹹味,幾得意。上面啲玫瑰乾花瓣傳嚟陣陣花香,除咗有點綴作用之外,同魚肉一齊食就更顯清新。海膽汁煮龍蝦,師傅將原隻龍蝦放晌鐵板上。稍為煎一下之後,師傅就將龍蝦肉同龍蝦殻分開處理,同時炒勻牛油同海膽,最後將兩者炒勻。龍蝦煮得啱啱好,感覺唔錯。A5日本產和牛,師傅話呢個係宮崎牛肉嚟,肉味會比較重。煮好之後,連擺盤都一絲不苟。我哋揀咗五成熟,肉質軟嫩。師傅仲特登將靠邊嘅位置切開分開嚟煎,出嚟嘅效果微焦香脆,一份和牛有兩種唔同口

當晚有幾款套餐,我哋就揀咗伊勢海老鐵板燒二人前。
前菜

兩款前菜,都幾開胃。

海膽汁煮龍蝦

海膽汁煮龍蝦,師傅將原隻龍蝦放晌鐵板上。

海膽汁煮龍蝦

龍蝦煮得啱啱好,感覺唔錯。
A5日本產和牛

A5日本產和牛,師傅話呢個係宮崎牛肉嚟,肉味會比較重。
A5日本產和牛

煮好之後,連擺盤都一絲不苟。
A5日本產和牛

我哋揀咗五成熟,肉質軟嫩。師傅仲特登將靠邊嘅位置切開分開嚟煎,出嚟嘅效果微焦香脆,一份和牛有兩種唔同口感。食完和牛再食食燒過嘅大啡菇、青椒仔同番茄,啱啱好可以中和一下。
炒飯

炒飯,師傅先將蛋打晌鐵板上,同埋米飯一齊炒,同時晌另一邊炒其他配料,炒咗一陣之後就將佢哋炒埋一齊。
炒飯

之後,加埋蔥花略炒就完成。
白魚湯

白魚湯,湯色奶白有魚香,入面仲有少少切粒豆腐同蔥花。
番薯豆腐雪糕

嚟到甜品環節,當晚係番薯豆腐雪糕,表面有唔少番薯粒粒,口感軟糯,豆腐雪糕就清清甜甜。

一邊食嘢一邊睇住師傅晌我哋面前烹調食物再細心裝飾,呢啲就係食鐵板燒嘅樂趣嚟喇!

(附上影片,openrice要電腦桌面版先可以睇到)