今日同朋友相約到尖沙嘴re-visit 年幾兩年前既Shine店內環境冇變,都係行classy 現代風格Bar檯同卡位兩邊既裝修風格都唔同,採用暖色系既卡位幾好坐檯同檯之間既空間比較闊落,方便大家同fd聚既時候暢所欲言我地今晚叫左1 個appetizer, 2個main同埋2杯飲品落單冇耐就有得食啦,呢度上菜上得好快手:)Appetizer我地叫左香煎半熟帶子配黑魚子醬($208)帶子大大粒size大到好似macaron咁,厚度差唔多有成5cm,可以啱啱好一大啖塞落口帶子煎得啱啱好,外層有少少焦,入面就好juicy同埋有好似sashimi既freshness記得記得要配埋青檸汁咁品嚐,成個層次感提高左唔少,令人過齒難忘-牛油香煎虎蝦意瓜義大利飯($208)呢個義大利飯係我今晚既最愛risotto 煲得啱啱好,軟硬度適中,非常有嚼口醬汁略稀但唔大影響,都幾creamy下本身一上菜淨係見到risotto 上淨係得一隻大蝦嚇左嚇,心唸”唔通每人得半隻?!“好彩佢有係risotto度混入好多隻用白汁煮起既蝦,蝦肉十分爽口彈牙,有驚喜!個人除左好喜愛d蝦之外,都十分喜歡佢d意瓜,熱辣辣既切粒意瓜

店內環境冇變,都係行classy 現代風格
Bar檯同卡位兩邊既裝修風格都唔同,採用暖色系既卡位幾好坐
檯同檯之間既空間比較闊落,方便大家同fd聚既時候暢所欲言

落單冇耐就有得食啦,呢度上菜上得好快手:)

牛油香煎虎蝦意瓜義大利飯($208)

呢個義大利飯係我今晚既最愛
risotto 煲得啱啱好,軟硬度適中,非常有嚼口
醬汁略稀但唔大影響,都幾creamy下

個人除左好喜愛d蝦之外,都十分喜歡佢d意瓜,熱辣辣既切粒意瓜做得十分juicy好正!
青醬蝴蝶粉配香煎雞胸($198)

雞胸肉質粉嫰,入口軟腍
至於蝴蝶粉個人認為係有少少undercooked既(本身偏向喜歡腍身d既食物)同埋佢隻青醬汁同我認知中既pesto有少少唔通,呢隻比較重洋蔥味同偏酸

飲品方面呢因為返工已經番得太攰所以都費事飲酒,叫左兩杯smootie and yogurt 算lu

我地叫既Banana Strawberry 同埋Mix Berry smoothie and yogurt 都好濃果香味,試得出佢落左大量既真。生果落去打出黎既
同埋呢兩杯smoothie佢都落得多奶,質感比較厚重
p.s. 兩杯smoothie都做得比較甜,如果平時唔食得太甜既朋友建議大家可以叫番少/走甜
2020-07-07