逹西文
逹西文
Level 3
2018-03-22
Follow
醞釀已久,終於能夠約齊腳,齊齊挑戰渝味曉宇嘅麻辣大紅鍋。
為配合大家,今次選擇了位於銅鑼灣渣甸中心八樓嘅分店。地方簡潔舒適,感覺不錯。
由於一心希望能夠挑戰其主打大紅鍋(據稱係店內最辣嘅湯底),是晚湯底當然係色澤紅亮,十分吸睛嘅「九宮格麻辣大紅鍋」啦。初時上枱大家面面相覷,大概覺得無乜麻辣湯底應有嘅辛辣嗆鼻嘅感覺,原來喺辣湯開始滾起嘅過程,蒸汽徐徐飄起之際,才開始體會到嗆,辣攻鼻嘅刺激感,是晚刺激嘅麻辣之旅正式“啟航”啦。
刺激食材一「大刀牛肝」:甚少喺香港食過牛肝,呢度嘅牛肝被切成薄片,食法係先將蛋黃同牛肝撈勻,再灼熟食,口感綿綿滑溜,作為開場也相當合適。
刺激食材二「稻田毛肚」:亦即係牛柏葉,係店方極力推介嘅食材之一,面積大而薄,爽脆又煙煙韌韌,加上麻辣味嘅配搭,刺激感倍增。
刺激食材三「鮮黃喉」:黃喉係豬嘅主動脈,單聽店方介紹可能會與血淋淋掛鉤,其實經過特別處理後,賣相顯然較想象更‘平易近人’,灼熱後食用,口感也依然爽脆,愈食愈過癮。
刺激食材四「手打四寶丸」:有墨魚、蝦、鯪魚、牛肉丸,每一款都勁有彈性,富有口感,一客四種不同味蕾享受,推介!
刺激食材五「曉宇嫩牛肉」:孝禹十味之一,又咁啱大家都係無牛不歡嘅神一般隊友,所以當然唔少得佢啦。經過特別醃製嘅薄切牛脂肪比例適中,鮮嫩多汁,與麻辣湯底非常之匹配。
刺激食材六「鮮菇拼」:留待最後先食嘅菇類,原來係刺激食材之首,何解?因為經過浸灼嘅菇類,吸收鍋底的麻與辣精華後,辣勁倍升,刺激到眼水在眼眶轉幾個圈之後,仍不自覺咁流…

刺激結論:「麻辣鍋底除咗麻辣味精彩,仲帶有絲絲溫和口感,相信與加了牛油有關;食材方面頗有心思,值得再次幫襯嘅重慶麻辣火鍋店。」
Like
Ratings