2021-12-28 995 views
東涌新開酒店中菜廳,現在 openrice book 有 6 折,肯定要試試龍與鳳,看看跟市區比較會否差很遠,如果可以,以後就不用出去食酒店中菜。坐低帶位侍應問飲什麼茶,由於擔心濃茶影響睡眠,所以侍應主動話沖壺淡普洱,結果看不出來果壺茶究竟點樣淡,我建議做不到就不要提出,這方面不是太專業。食物點了叉燒,自從灣仔富聲結業後,好耐冇食過咁好嘅叉燒,肉厚林身,正另外,招牌乳鴿,非常熱,皮脆肉嫩,正,如果鴿可以肥少少,多肉少少會更好。花鵰中蝦,酒味不夠,蝦好彈牙。雞油豆苗唔係好油,但略嫌雞油不夠香。甜品是薑汁繡球,薑汁非常夠勁度。沒有紅豆的紅豆沙,知道是把紅豆磨成蓉,但個人不太喜歡,始終覺得有粒粒紅豆好食D,同埋後勁有點酸,這紅豆沙是整頓飯的最低分。總括而言,跟天寶閣還是有段距離,但總體還可以,下次試埋下午飲茶。最後大部份侍應都比較新手,但部長又唔係好見到,提議加緊培訓才可對得上酒店水平。
另外,招牌乳鴿,非常熱,皮脆肉嫩,正