2017-01-25 269 views
公司最近生意好,賺咗唔少錢,分到落每個部門都有少少甜頭~~我地部門boss話既然有資金啦,一齊出嚟聚個餐,地點我地自己定於是最後就去左我同事屋企附近既有米芝連級別既福建菜餐廳食飯慶祝去嚕坐底後我地就叫左好幾樣野,第一樣送黎既就係蝦苗伴頭水紫菜,單睇個樣就覺得好精緻,味道就帶點酸,更食到紫菜的香,作為頭盤而言甚是開胃之後出場就係呢道紫菜煎餅,講真咁大個人都未食過淺嚐一啖就食出原來係紫菜同煎蛋嘅完美結合!!就好似食緊紫菜味嘅炒雞蛋咁,雞蛋好香口感好好~跟住仲有呢個有超多紫菜嘅紫菜海蠣湯,紫菜處理得好乾淨,一啲都食唔到有沙,而啲蠔仲洗得好乾淨好白雪雪,又好鮮甜,食得安心又好味道再黎就係飽肚野出場嚕呢碟興化炒米粉啲米粉係幼身個隻!口感極佳,絕唔你便宜貨而入面仲放咗花生、青菜、雞蛋、菇…好豐富吖!!!仲一啲都唔油膩,廚師功力真係有返咁上吓由於我地太大食既關係,所以仲叫埋餐廳既招牌莆田鹵麵,係湯麵黎,個湯底味道好濃,材料多多,味道鮮夾甜,麵質亦煮得剛好,彈牙又爽口呢餐雖然唔係咩名貴菜式,但營養價值高,仲無咩味精,味道又好,我同我都同事都大滿意呀
蝦苗伴頭水紫菜
一品紫菜煎
之後出場就係呢道紫菜煎餅,講真咁大個人都未食過
紫菜海蠣湯
興化炒米粉
再黎就係飽肚野出場嚕
呢碟興化炒米粉啲米粉係幼身個隻!口感極佳,絕唔你便宜貨
莆田滷麵

2016-11-16