邊個話米之蓮餐廳一定係貴㗎,今次等我M佬帶A姐去試下位於太子嘅阿純山東餃子,係我最愛嘅平民米之蓮餐廳。阿純山東餃子裝修一啲都唔靚仔,類似茶餐廳嘅setting,四圍貼咗好多食物相。如果多人嘅時候,真係會好迫。好似今次早去有卡位坐。一坐底,就有伙計送上清茶嚟,唔講唔知原來嗰杯清茶係山東名產磱山綠茶,不過飲落去無咩味,好似飲水咁。既然間餐廳叫做阿純山東餃子,招牌菜就梗係餃子啦。呢到嘅餃子係每日新鮮包,晏啲嘅話,某幾款餃子會可能賣晒。我哋今日叫咗香芹鮮肉餃同西洋菜鮮肉餃。望落去兩隻餃嗰樣差唔多,好難分,但一食落口就好唔同。A姐食到嘩嘩聲,話好香芹菜同西洋菜味,又好多汁。不過我覺得嗰皮無以前咁薄,但係都好好味。鐘意食香口嘢嘅朋友,可以加五蚊食煎餃。除咗餃子,呢到嘅其他嘢都好正,其中我每次都會叫芥末黑木耳,少少黑醋加少少芥末,okay醒胃。加上黑木耳有可降低膽固醇,控制血糖,幫助排便,提升免疫力。鐘意飲酸辣湯嘅朋友一定要試阿純嘅酸辣湯。呢到嘅酸辣度啱啱好,又夠足料。不過A姐覺得好似辣得滯。另外,我哋仲叫咗嗰招牌阿純炒飯,其實同楊州炒飯差唔多,有蛋,有葱,有蝦同雞肉,不過炒得唔夠乾身,唔建議大家試

西洋菜鮮肉餃
芥末黑木耳
酸辣湯
另外,我哋仲叫咗嗰招牌阿純炒飯,其實同楊州炒飯差唔多,有蛋,有葱,有蝦同雞肉,不過炒得唔夠乾身,唔建議大家試,留返quota食其他嘢。
招牌阿純炒飯
呢到仲有好多出名嘅菜,黑木耳炒山藥,流亭豬手,拔絲香蕉,等下次要再去食過。
2016-09-20
西洋菜鮮肉餃