2017-07-29
在灣仔搵食愈來愈貴,想四十元左右食到一餐的店子十分難尋,這天看到這間Food Oriental,價錢係呢區算便宜,便試吓它是否得個「平」字的頹飯。此店以外賣為主,店內只有三數座位。看見大多顧客都外賣此店主打的海南雞,便花四草野食個無骨海南雞飯,另加五蚊要雞脾位。味道還可以,D油飯加左香茅,挺香口,但稍嫌油香差少少。雞脾都算滑,但感覺唔係比好靚的雞脾位我,雞皮唔算厚,可是爽滑程度一般。而肉的份量也不多(當然同價錢成正比)。唔係幾鍾意店家將黑醬油及薑蓉預先加落飯同雞到,令我失去調味的自主性,而唔算太辣的辣椒汁醬則另上,味道倒是三款佐料中最好。反而其附送的椰子雞湯是全餐的亮點,好清甜,應沒有下味精,唯份量好少,唔多夠喉。整體而言呢個價錢也不能太苛求,雞飯總算味道還可以,起碼不是頹飯也。