2017-06-20 140 views
禮賓傅之前已聽過佢個名,一次係前特首曾蔭權爵士判刑前黎食,另一次就係睇報紙介紹「禮賓府前廚出黎開檔」。呀dee都係一個孝順仔,咁父親節正日一家人食,咁父親節翌日梗係同daddy食餐好,我仲專登提早幾日打去訂位。佢個位置都幾好搵,地鐵站行過去都係五分鐘到,不過就係斜路,行上去第一個路口轉左就係。一入門口就見到個大鐘,就知自己去岩地方!雖然地方唔算好大,但係好闊落,好岩business dinner 或者一家人黎,佢仲有間vip room,我諗平日lunch一定好爆。一坐底就問你飲咩茶,雖然茶唔係cheap cheap野係有d失望係茶包茶。我地兩個人就嗌左個套餐,650/位,呢個價錢係中環都算合理(咁父親節點都要洗下),同埋有鮑魚、燕窩同花膠都算性價比高。迷你鮑魚多士唔洗十分鐘就上第一道菜,佢似中西mixing做法,佢個鮑魚唔會好un。多士係好香脆,一淋一脆配得岩岩好,細細件作為頭盤岩岩好。燕窩釀雞翼上到枱就諗起【個樣咁日式手羽】,因為成個樣都好日本釀雞翼,唔同釀雞翼都試過,但係燕窩就第一次。個燕窩就真係冇咩味,但係個雞翼整得唔錯,同埋真係好足料,口感一流。羊肚菌燉螺頭一間中餐最緊要試下個

羊肚菌燉螺頭
一間中餐最緊要試下個湯,有d中餐廳可以sell燉湯sell到有湯包,證明大有市場。個燉湯好夠熱,同埋冇偷工減料。個湯都好鮮甜,唔會好咸。

鮮蟹肉大良炒鮮奶
呢個係招牌菜,所以期望都幾高,睇個樣同賽螃蟹一樣,但是食落完全唔同。佢亦冇令我失望,佢蟹肉一條條,所以口感好好,炒鮮奶亦好夠滑,加埋個醋就一流!呢個真係必食。

紅燒花膠
係外面食花膠最怕煮得唔夠耐,好似「趙香口花膠」咁,但係呢個整得岩岩好,唔會太冧或者太硬,但是嫌個汁唔夠重口味,期望紅燒應該可以重口味d。

禮賓傅炒飯
應該係upgrade版海鮮炒飯,食到有鮑魚同帶子。炒飯最緊要夠乾身,最好食到一粒粒米,佢個炒飯整得夠乾食,粒粒分明,加埋足料海鮮 ,成個炒飯就一流。

禮賓傅炒飯

呢到係fine din好地方,傾計就岩岩好,雖然個度冇景,但是整體個環境同埋食物都好高水準。同埋父親節梗係要孝順下父親,間唔中都要同佢食餐好,帶佢威。佢亦對於呀dee搵到間咁高質中餐廳口裏話多謝心裏(我相信)佢都好感動個仔都幾生性。
2017-06-19